
Eleverne i fem gymnasieklasser og seks hf-klasser på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse (SCU Campus) skifter på tirsdag den 28. november deres faste lærere ud. I stedet er det studerende, der er under uddannelse til blandt andet lærer, socialrådgiver, ingeniør, bioanalytiker og designer hos VIA University College, der indtager rollen bag katederet for en dag.
De studerendes undervisning er en målrettet indsats for at give hf- og gymnasieeleverne indblik i livet som studerende på en professionshøjskole og klæde eleverne på til at træffe et reflekteret valg af videregående uddannelse, når de er færdige på gymnasiet.
I løbet af dette efterår kommer VIA-studerende ud på gymnasieskoler i seks forskellige byer i Region Midtjylland og underviser hf- og gymnasieelever.
De første to besøg var på Herning Gymnasium og Herningsholm Erhvervsskole i Herning og Ikast. Efter besøget på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse (SCU Campus) den 28. november, går turen videre til Vestjysk Gymnasium Tarm den 29. november, og 12. december får Langkaer Gymnasium ved Aarhus VIA-studerende på besøg.
Fra 2018 bliver der trappet op til årligt 12 besøg på gymnasieskoler med studerende i rollen som undervisere.
Bygger bro for at øge kendskabet til professionshøjskoler
- Undersøgelser viser, at 77 procent af gymnasieeleverne ikke kender til, at der på professionshøjskolerne er mange forskellige uddannelser, og at undervisningen veksler mellem teori, praksis og praktik ’ude i virkeligheden’. Det er derfor, VIA University College har sat sig for at bygge bro til gymnasieskoler gennem projektet ’VIA på Vejen’, fortæller VIAs brobygningskoordinator Jeppe Bergh Torp.
Når VIA-studerende den 28. november indtager en del af klasselokalerne hos på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, vil de blandt andet holde oplæg om deres egen vej til uddannelse og om livet som studerende på godt og ondt. De studerende giver også gymnasieeleverne konkret indblik i de forskellige uddannelser, de læser på hos VIA.
Desuden vil en lærerstuderende tale under temaet ’Farvel til kedelig undervisning’, mens to ingeniørstuderende fra VIA vil fortælle om vigtigheden af ingeniørarbejde i forhold til samfundsudviklingen og om muligheden for at få hele verden som arbejdsplads. En fysioterapeutstuderende vil holde et oplæg med overskriften ’Når fødderne er skyld i rygsmerter’.
Kræftpatienter, kost til sygdomsbehandling og udsatte mennesker
Blandt de øvrige VIA-studerende, der tager vejen til Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, er endvidere en pædagogstuderende, der fortæller om arbejdet som pædagog og om forskellige syn på køn. Studerende fra socialrådgiveruddannelsen vil fortælle om arbejdet med udsatte mennesker, der står uden for fællesskabet, ligesom de vil give indblik i arbejdet som socialrådgiver på et jobcenter.
En studerende fra bioanalytikeruddannelsen sætter ord på jobbet blandt eksempelvis kræftpatienter, ligesom en studerende fra VIAs ernæring og sundhedsuddannelse taler om kostens indflydelse i behandlingen af sygdom.
Studerende fra VIAs kreative uddannelser vil på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse fortælle om processen fra at udvikle en idé til at stå med et færdigt designprodukt samt om at arbejde med 3D-computergrafik.
Svært at finde vej i junglen af uddannelsesmuligheder
- Vi ved fra tidligere arrangementer, at det er til stor inspiration for gymnasieeleverne at komme i dialog med studerende fra videregående uddannelser og kunne få svar på spørgsmål. ’VIA på vejen’ hjælper de unge med at finde vej i junglen af forskellige uddannelsesmuligheder. Vores erfaring er, at når VIA-studerende har været ude og fortælle om deres studier, så bliver mange gymnasieelever interesserede i at tage deres kommende uddannelse på en professionshøjskole, siger Jeppe Bergh Torp.
Han peger på, at VIA University College, der er den største af Danmarks i alt syv professionshøjskoler, har 42 forskellige uddannelser at vælge imellem.
VIAs uddannelser er placeret i Aarhus, Randers, Grenaa, Horsens, Silkeborg, Ikast, Herning, Viborg, Holstebro, Skive og Nørre Nissum.
VIA-besøg giver også gymnasielærerne ny viden
Rektor Frands Fischer fra Skanderborg-Odder Center for Uddannelse ser særdeles positivt på samarbejdet med VIA.
- Dét, at studerende kommer ud på vores skole og taler om uddannelsesvalg, er med til at give vores hf- og gymnasieelever viden om den brede palet af uddannelsesmuligheder, der venter efter gymnasiet. Det hjælper til at afklare eleverne i deres studievalg, påpeger Frands Fischer og fortsætter:
- Samtidig giver det også vores gymnasielærere og studievejledere, som selv typisk er uddannet på et universitet, godt indblik i uddannelserne på en professionshøjskole, at der kommer VIA-studerende ud til os.