Bil bugseres væk fra strand SOS Dansk Autohjælp
Bilister skal være ekstra opmærksomme på, at kørselsforholdene på strandene hurtigt kan ændre sig i en ustadig dansk sommer.
Af SOS International
Vesterhavets brede, flade sandstrande er et trækplaster for turister fra både ind- og udland. Mange bliver fristet af muligheden for helt lovligt at køre bilen ned på stranden, men det er ikke en helt ufarlig manøvre.
Sidste sommer rykkede SOS Dansk Autohjælp ud 122 gange for at trække biler fri på strandene ved Vesterhavet i perioden fra uge 26 til 32.
Kræver lokalkendskab
Strandbilisterne er ofte turister, som hverken er lokalkendte eller vant til at køre i sand, og det giver udfordringer.
- Når det er ustadigt vejr, kan forholdene på strandene hurtigt ændre sig. Vådt vejr giver hårdere sand, som det er lettere at køre på, men så snart solen bryder frem tørrer underlaget hurtigt op, og man skal derfor være opmærksom på, at føret bliver meget anderledes, siger Jesper Rebsdorf der er distriktschef hos SOS Dansk Autohjælp Sydjylland.
SOS Dansk Autohjælp fraråder at køre bilen helt ned til vandkanten, hvor det våde og fedtede sand kan få bilens dæk til at sidde ubehjælpeligt fast. Samtidig er man mere sårbar over for tidevandet:
- Tidevandet kommer hurtigere, end man regner med, og man kan hurtigt blive ramt af panik og forsøge at få alt pakket sammen, inden man flytter bilen. Men det vigtigste er at få bilen væk med det samme - bilen kan blive dækket af vand på en god halv time, slutter Jesper Rebsdorf.
Hvis det er varmt sommervejr med løst sand, har SOS Dansk Autohjælp typisk tre til fire fritrækninger dagligt på strandene ved Rømø, Fanø og den jyske vestkyst.
SOS Dansk Autohjælps gode råd til kørsel på strand
- Kør kun der, hvor sandet i forvejen er kørt fladt og fast
- Undgå hjulspor i løst sand
- Undgå at køre helt ned til vandkanten
- Parkér ikke bilen uden opsyn
- Vær opmærksom på tidevandet
- Husk fartgrænsen på 30 km/t
- Sidder du fast? Tilkald SOS Dansk Autohjælp på 7010 8090