Claus Hagedorn-Olsen - 40-års jubilæum på Horsens Kunstmuseum



Claus Hagedorn -Olsen 1984. Foto: Lis Albertus

Den 1. august 2024 kan Claus Hagedorn-Olsen fejre 40 år som leder af et af Danmarks bedst profilerede provinskunstmuseer og herved se tilbage på resultatet af 40 års målrettet indsamlings- og udstillingsvirksomhed.

Af Horsens Kunstmuseum

Det lå nødvendigvis ikke i kortene, at Claus Hagedorn-Olsen skulle gå museumsvejen, da han blev født i Svendborg i 1953. Senere rykkede hele familien til Sjælland, hvor Claus Hagedorn-Olsen blev student fra Helsingør Gymnasium, herefter gik turen til Aarhus, hvor han blev mag.art. i kunsthistorie. Det var med denne baggrund, at Claus Hagedorn-Olsen den 1. august 1984 tiltrådte som den nye leder af det dengang helt nyetablerede Horsens Kunstmuseum i pavillon Lunden på toppen af Caroline Amalie Lunden. Herfra har Claus Hagedorn-Olsen igennem de sidste 40 års virke været med til at forme Horsens Kunstmuseums profil som indsamlings- og udstillingssted for den eksperimenterende samtidskunst fra 1980érne og frem til den dag i dag.

1980'er som grobund og inspirationskilde

Det var ikke tilfældigt, at den første erhvervelse til det nyetablerede Horsens Kunstmuseum den 9. november 1984 blev Nina Sten-Knudsens maleri En god dag at dø II. Claus Hagedorn-Olsen kom til Horsens med ansættelser som undervisningsassistent og museumsinspektør på Aarhus Kunstmuseum bag sig. Som inspektør var han stærkt medvirkende til, at Erik A. Frandsen og andre af 1980'ernes Unge vilde fik plads i Aarhus Kunstmuseums samling. Interessen for den nye unge kunstnergeneration fulgte med, da Claus Hagedorn-Olsen kort efter kom til Horsens. Som nytiltrådt museumschef var hans første opgave, sammen med Horsens Kommunes Kulturudvalg, at udforme den indsamlingspolitik, der ligger til grund for det kunstmuseum, Horsens har i dag: En indsamlingspolitik, hvor den danske kunst efter 1980 har førsteprioritet, og hvor der lægges vægt på den eksperimenterende og udfordrende kunst. Derfor kan Horsens Kunstmuseum i dag præsentere en samling, hvor 1980'er generationen er stærkt repræsenteret som grobund for museets videre indsamling. Her kan nævnes kunstnere som Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Nina Sten-Knudsen, Lars Nørgård, Lone Høyer Hansen og ikke mindst Michael Kvium.

Markante kunstnere fra de følgende generationer, så som Martin Erik Andersen, Tal R, Anne Marie Ploug, Cathrine Raben Davidsen, Rose Eken, Emil Westman Hertz, Nanna Abell og Frederik Næblerød ligesom en række lidt ældre kunstnere såsom Bjørn Nørgaard, Ib Braase, Kirsten Ortwed, Troels Wörsel også er stærkt repræsenteret i samlingerne.

Store bygningsmæssige udvidelser, iøjnefaldende erhvervelser og præmierede tiltag

Claus Hagedorn-Olsen leder af Horsens Kunstmuseum har siden Horsens Kunstmuseums åbning den 17. november 1984 været involveret i flere udvidelser af museet, først i 1992, derefter 2006 og senest i 2017. Og udvidelserne har været yderst velkomne i betragtning af, at Claus Hagedorn-Olsen gennem sine 40 år som leder af kunstmuseet kunnet føje mere end små hundrede nyere danske og en række internationale kunstnere til museets samling.

Det er også takket være Claus Hagedorn-Olsen, at væsentlige installationer af Bjørn Nørgaard, Tina Maria Nielsen og Martin Erik Andersen har fundet deres vej til museets fortsat voksende samling. Ligesom store dele af billedkunstner Ib Braases samling, samt den udendørsskulptur Atelier mellem grænser, som indtil da var placeret på Flensborg Central Bibliotek blev sikret på Horsens Kunstmuseum i henholdsvis 2015 og 2016.

Tillidsposter

I sin egenskab af leder af Horsens Kunstmuseum har Claus Hagedorn-Olsen bestredet forskellige tillidshverv indenfor museumsverdenen, heriblandt bestyrelsesposter i Foreningen af Danske Kunstmuseer og Dansk Museums Index, poster som næstformand i det nu nedlagte Center for Dansk Billedkunst en plads i Statens Kunstfonds Musealudvalg og senest en plads i Kulturstyrelsens Kunstfaglige Råd.

I 2007 fik Claus Hagedorn-Olsen tildelt Bikubenfondens Museumsjurys Specialpris "for den faglige ledelses konsekvente og modige erhvervelse af værker til samlingen". Ligesom han i 2018 modtog det præstigefyldte Carl Jacobsens museumsmandslegat ved Ny Carlsbergfondet med begrundelsen: "Claus Hagedorn-Olsen hædres for en fornem, ihærdig og langvarig indsats som leder af Horsens Kunstmuseum. Han har altid sat kunsten i centrum og troet på den ligesom han respekterer og ikke taler ned til sit publikum."

40 år - Horsens Kunstmuseum følger trop

Den 17. november 2024 inviterer Horsens Kunstmuseum til 40-års jubilæum i bygningerne på toppen af Caroline Amalie Lunden. Her vil museet og Claus Hagedorn-Olsen se tilbage på de sidste 40 års museumsvirksomhed i Horsens.
 

Horsens Kunstmuseum

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024