Hver morgen kl. 9.15 slipper køkkenmedarbejderne i Klovenhøj Køkken gryder, bolledej og skrælleknive for at samles til 10 minutters morgengymnastik, inden de igen tager fat på dagens menu.
I Klovenhøj køkken har medarbejderne indført morgengymnastik hver morgen og fokus på kropsbevidsthed.
Køkkenet på Klovenhøj Centret laver alle måltider til beboerne på 7 plejecentre i Brædstrup, Hatting, Tamdrup og Østbirk. Et hårdt fysisk arbejde, der kræver tunge løft og gentagede arbejdsstillinger. For eksempel, når der på én gang koges 20 kg kartofler eller tilberedes 48 liter suppe, som skal op af gryden og fordeles i forskellige kantiner.
Tid til motion eller tid til sygdom
At kunne holde til det arbejde i længden kræver en god fysik, mener Helle Brygger Rasmussen, der er økonoma og ny leder for medarbejderne i køkkenet. Derfor har hun indført morgengymnastik, som et fast ritual for medarbejderne.
- Det er et knokkelarbejde, vi laver i køkkenet, derfor er det vigtigt, at vi samtidig investerer i os selv. De første gange kan det være grænseoverskridende at stå og lave squats og elastikøvelser med kollegerne. Men vi griner imens og øvelserne kan samtidig være med til at give en speciel tillid til hinanden -at man faktisk godt tør at positionere sin krop i nye stillinger, som kan se skægge ud og få kollegaerne til at smile. Måske smitter det af på, at man også tør at være sig selv i andre sammenhænge. Helt enkelt skal vi forebygge sygefravær og skabe øget arbejdsglæde.
Helle Brygger Rasmussens mission er at dyrke det gode samarbejde og skabe et stærkt team både fysisk og mentalt. Målet er, at det kan aflæses direkte på arbejdsmiljøkontoen - og dermed også helt ned i sovsen, der bliver serveret for borgerne. For når medarbejderne har det godt, kan det også smages i den mad, de tilbereder, mener hun.
- Det er bare så vigtigt at føle sig stærk og sund, og selv små aktiviteter i hverdagen giver mangefoldigt igen. Hvorfor ikke stå på et ben, mens du børster tænder? Eller lige snuppe 5 squats, når du alligevel går på toilettet? Så har du gjort noget godt for dig selv og alt andet lige skabt plusser på din mentale fitness konto.
'Plukker æbler' og 'plukker gulerødder'
Ud over morgengymnastikken opfordrer Helle Brygger Rasmussen til at bruge gode arbejdsstillinger, hvor man husker at spænde op i de rigtige muskler, når man for eksempel sætter bakker på en madvogn eller hælder vandet fra grøntsagerne, og hun deler gerne ud af små, enkle tips til ting, man kan gøre for at styrke sin krop.
Medarbejderne i køkkenet er blevet så glade for træningen, at den for længst er kommet med hjem i fritiden i form af flere gåture, balanceøvelser og opspænding de rigtige steder, når fx opvaskemaskinen tømmes. Flere har også fået mod på at overtage instruktionen af kollegerne til morgengymnastikken.
- Jeg synes ikke længere, det er pinligt eller akavet at lave øvelserne. Vi ved, at er det ok at grine og det er med til at gøre os trygge ved hinanden. Vi har nu været i gang med morgengymnastikken siden den 2. februar. Og jeg kan aflæse effekten direkte på min krop. Hjemme hos mig er vi ved at renovere hus, og på trods af, at jeg i weekenden har stået en hel dag og skruet skruer i et gipsloft, var jeg blot lidt øm i nakken bagefter og slet ikke ødelagt i kroppen, som jeg egentlig havde forventet, fortæller ernæringsassistent Mette Andersen.
Vores vigtigste opgave er at lave god og veltillavet mad tilpasset den enkelte borger. Hvordan opnår vi det bedst? Når vi har en stærk krop og har det godt på vores arbejdsplads, slutter Helle Brygger Rasmussen.