I 2035 vil der være 144.000 flere ældre danskere over 80 år, men der er store forskelle i væksten fra kommune til kommune. I Region Midtjylland har Skanderborg Kommune udsigt til en stigning på 70 procent, mens Lemvig ligger i bunden med 35 procent.
Af FOA
Om blot 10 år vil der være 45 procent flere ældre over 80 år i Danmark end i dag. Det svarer til 144.000 flere personer. En gruppe hvor af mange vil søge hjælp og støtte hos den kommunale ældrepleje. Det viser tal fra Danmarks Statistiks fremskrivning af befolkningstallet, som FOA har beregnet.
Ældre skal sættes i centrum
”Den store stigning i ældres andel af befolkningen understreger, hvor vigtigt det er, at vi får fremtidssikret ældreområdet, så vi sætter den ældre i centrum, dropper unødigt bureaukrati og sætter personalets faglighed fri. Ellers kan vi om få år ikke levere, den hjælp og pleje vores ældre har fortjent,” siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Der er store forskelle mellem de enkelte kommuner, og dermed hvor mange flere ældre borgere, som kommunerne skal kunne rumme i hjemmeplejen og på plejehjem. Flere end 30 kommuner vil frem mod 2035 have mere end 50 procent flere ældre borgere end i dag, mens andre otte kommuner vil se en stigning på mindre end 30 procent.
35.000 flere ældre over 80, om 10 år
Befolkningsfremskrivningen for Midtjylland viser, at der allerede næste år vil være 6 procent flere over 80. Det svarer til over 4.000 borgere, mens der i 2035 forventes at være mere end 35.000 flere ældre over 80 år sammenlignet med i år.
Der er store forskelle mellem de midtjyske kommuner ifht. stigningen i antal ældre borgere frem mod 2035. I Region Midtjylland er det Skanderborg, Horsens, Silkeborg og Odder Kommuner, der vil se den største stigning i antallet af ældre med 60 procent eller mere frem mod 2035. I Lemvig vil der i 2035 til sammenligning kun være 35 procent flere ældre borgere.
Der er brug for flere SOSU’er
Finansministeriet beregnede sidste år, at vi på landsplan får brug for 17.000 flere social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i 2035, hvis antallet skal følge aldersudviklingen.
”Det behov er i hvert fald ikke blevet mindre med den nye fremskrivning. Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at holde på de dygtige social- og sundhedsansatte, vi har i dag og på at tiltrække endnu flere. Det handler om ordentlige arbejdsforhold. Alt for mange må i dag trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, fordi de er slidt op,” siger Tanja Nielsen.