Det okkergule hus er skrevet af Lars Winther
BOGANMELDELSE - ”Min erfaring fra livet i det okkergule hus var, at det gjaldt om at evne at feje store dele af virkeligheden ind under gulvtæppet og besidde en række overlevelsesstrategier og undvigelsesmanøvre for at klare hverdagen og tilværelsen.” Sådan lyder en kort del af denne historie, som tager dig med i en følelsesmæssig form for selvbiografi.
Af Emilie Kildall – Instagram: BookwormKildall
Romanen ’Det okkergule hus’, som er skrevet af Lars Winther og udgivet af SMSpress i 2023, er en historie om en drengs overlevelse i eget hjem. Romanen følger Lars fra de tidligste barndomsminder til ungdommen i 1980’erne og start 90’erne.
Lars er født i slutningen af 1968 og vokser op på Overdrevet i Nordsjælland i 1970’erne. Her bor han med en far, som har et ustyrligt temperament, en mor som prøver at få tingene til at gå op uden at være til besvær, og en lillebror.
Faderen er altid god og pralende udadtil og ingen skal kunne se noget bag facaden. Bag lukkede døre er historien en helt anden. Familien lever i en konstant tilstand af frygt, ængstelighed og årvågenhed, da de aldrig ved hvad der ’tricker’ faderens vredesudbrud eller hvor lang tid dette varer.
Opvækst i 1970’erne
Romanen skildrer flot 1970'erne og 80'erne set igennem øjnene på hjemmeboende Lars ude på Overdrevet. Winther beskriver Overdrevet som et tomrum i samfundsudviklingen. Her kan familier, som ikke har råd til de nye parcelhuse, leve og realisere deres drøm om eget hus. Groft sagt, er det den sociale klasse, som har færrest midler at gøre godt med.
Lars føler sig som en gæst i sin egen tilværelse og har svært ved at finde sit ståsted, for ligegyldigt hvad han gør, kan det ende galt. Lars har aldrig følt sig som et barn, og erindrer mørke og uklare signaler fra barndommen.
Som at læse en novellesamling
Forfatteren skriver i førsteperson, som gør historien utrolig nærværende. Det er som at læse en del af Winthers egen dagbog. Hvert nyt kapitel tager læseren et nyt sted hen i Winthers barndom. Det føles næsten som at læse en novellesamling, som forfatteren skriver så godt, at de mange små kronologiske historier fra barndommen tilsammen danner en helhed i bogen. Som læser fornemmer man hurtigt både det indre og ydre pres, som Lars er vokset op med.
Overlevelse i barndommen
’Det okkergule hus’ er en historie om, hvordan en hård barndom kan påvirke et menneske i voksenlivet. Det er interessant at se, hvad Lars har medbragt sig af diverse overlevelsesmetoder fra barndomshjemmet. Mon ikke vi alle har en eller flere af disse metoder, eller udvikler vores egne, til at kunne klare livet som voksen? Forfatteren tager os med i en barndom, som ingen burde opleve. Men han vender barndommens ualmindeligheder og udtrykker mange gode refleksioner om, hvorfor han er det menneske han er i dag, og hvorfor han reagerer, som han gør.
5 ud af 6 stjerner
Winther skriver med en åbenhed og en utrolig stor selvindsigt - der må jeg tage hatten af. Sådan en historie er ikke “bare lige” at skrive, og derfor giver jeg den 5 ud af 6 mulige stjerner. Jeg formoder den har taget lang tid at udfærdige og jeg mener, at Winther kan være stolt af sit arbejde. Jeg var underholdt og fascineret af en bog, hvis genre jeg ikke førhen selv har opsøgt.