Bent Lexner i Østbirk Præstegård. (Foto: Jens Glavind)
ØSTBIRK - Det var et meget velbesøgt arrangement, da Præstegården i Østbirk tirsdag aften lagde lokaler til foredragsaftenen med temaet Flugt og overlevelse.
Tekst og foto Jens Glavind
I årene 1937-39 flygtede mange jøder nordpå fra Tyskland. Specielt kom der mange børn og unge til Danmark, og flere af dem kom til at bi i Østbirk, og en af dem, Alice Lachmann, havnede i Præstegården.
Tidligere overrabbiner Bent Lexner fortalte den overordnede historie om de unges jøders flugt med afsæt i Victoria og Max Ellberger der også kom til at på i Østbirk. Det var bl.a. Victoria og Max Ellberger der som vandrelærere stod for undervisningen af de unge mennesker. Dels foregik undervisningen i Præstegården og dels foregik den i kælderen på Ryvej 28 i Østbirk.
Neel Weildingh, datter af Inger og Svend Raagard. (Foto: Jens Glavind)
Den lokale indsats i Østbirk
I Østbirk var det Inger Raagaard der stod for det praktiske arbejde med at finde familier, der ville huse et jødisk barn samt det praktiske med at forsyne børnene med diverse fornødenheder. Inger Raagaard var gift med Østbirks legendariske præst, Svend Raagaard, der i årene 1930 til 1972 var præst i Østbirk-Yding Sogne.
Præstedatteren berettede
Neel Weildingh, datter af Inger og Svend Raagard kunne på rørende vis fortælle den historie hun havde fået overleveret fra hendes forældre om hvordan det gik til at Alice Lachmann havnede i Præstegården. Det var en meget bevægende fortælling der gik rent ind hos alle tilhørerne.
(Foto: Jens Glavind)
En følelsesladet fortælling
En uge før arrangementet lykkedes det at finde efterkommere til Alice Lachmann, der som nævnt kom til at bo i Præstegården. En uge før arrangementet fik Jens Glavind kontakt til Alice Lachmanns datter Isa Rensby, der i dag er bosiddende i Hvidovre. Både Isa Rensby og hendes lillebror Nils Lachmann var derfor til stede i Præstegården, og med sig havde de taget en anden efterkommer med, nemlig Nurit Pilvard, hvis mor Inge Jacobowitz også kom til lokalområdet i 1939.
Isa Rensby sluttede aftenen af med et meget følelsesladet og personligt indlæg, hvor hun gav udtryk for sin taknemlighed over den indsats der blev 320 unge jøder til dels da de i 1939 kom til Danmark. Uden denne indsats var samtlige 320 børn utvivlsomt havnet i en af de berygtede koncentrationslejre, og havde dermed næppe overlevet krigen.
Der er basis for lignende arrangementer
En fyldt Præstegaard kunne gå hjem med nogle autentiske og meget rørende beretninger om en del af Danmarks historien der aldrig er kommet så meget frem i lys, men også med nogle personlige beretninger i bagagen som utvivlsomt vækker stof til eftertanke.
Østbirk Menighedsråd og Egnshistorisk Forening kan være stolte af det fælles arrangement, og mon ikke der også i fremtiden vil være basis for nogle fælles arrangementer.