HH Elite boblerne Maria Højgaard og Mathilde Bisgaard - foto Inhouse Fotografi
Topklubber med eget udviklingskoncept får en jævn tilførsel af førsteholdsspillere, som er opdraget i den måde, der spilles håndbold på i klubben. Også HH Elite satser hårdt på at egenudvikle spillerne. Det foregår i regi af Horsens Håndboldklub, der i sidste sæson for første gang var repræsenteret på højest muligt niveau på både U-15, U-17 og U-19.
Af Peter Troelsen (DJ)
”Det ser godt ud for fremtiden. Vi har mange store talenter, hvor nogle af dem allerede har prøvet kræfter med at spille i ligaen. Det giver en masse i forhold til spillernes udvikling, at de prøver kræfter med håndbold på højeste niveau i en tidlig alder. Den oplevelse, der er i at kunne kalde sig ligaspiller, betyder alverden for de unge spillere”, forklarer Ronni Boy, der udover at være assisterende træner på HH Elites Kvindeligahold, også er cheftræner for Horsens Håndboldklubs U-19 piger.
I mange ligaklubber bliver der indkøbt spillere til deres ungdomshold, men den vej går man ikke i Horsens Håndboldklub. Her er det et godt træningsmiljø og gode trænere rundt om holdet, der er tiltrækkende for nye spillere.
”Vi har spillere fra mange byer på vores ungdomshold. Der er spillere fra bl.a. Bording og Randers, der jo ellers selv har hold i den bedste række. Jeg har et godt kendskab til ungdomsspillerne i Jylland og har trænet en stor del af dem på kredshold. Det kendskab gør, at jeg ved, hvem vi kan gøre en forskel for. Hvis spillerne allerede er i et godt håndboldmiljø, gør jeg ikke noget for at få dem til at spille i Horsens, men ellers kan jeg fint tage kontrakt og fortælle lidt om, hvordan vi gør tingene i Horsens”, fortæller Ronni Boy, der i sidste sæson var millimeter fra at få U-19 pigerne med til slutspillet mellem landets fire bedste hold.
Også i HH Elite bliver der kræset for de unge spillere med talent. Et nyt koncept har set dagen i form af Liga-boblere. De første spillere er kommet på boblerkontrakter i HH Elite, og flere kan støde til i fremtiden.
”Vi sørger for at de boblere, vi har omkring holdet, får del i den sundhedsforsikring, vi har. Det gælder privatlæger og privathospital, hvis uheldet skulle være ude. På den måde gør vi lidt ekstra for vores store talenter i ungdomsafdelingen. Vi viser dem tillid og de får den tryghed, der er ved at være omfattet af klubbens sundhedssektor”, mener direktøren i HH Elite Jørgen Møller.
I første omgang er to spillere kommet på boblerkontrakt, men hvis potentialet er til stede, vil der komme flere til. Talentmassen i Horsens Håndboldklub er meget stor, og klubben vil gerne holde på de store talenter, også selv om de ikke lige får fast spilletid hos HH Elites Kvindeligahold.
”Projektet er stadigvæk i sin spæde vorden, men meningen er, at vi kontinuerligt håber på fire til seks boblere i truppen. På den måde får vi også forberedt spillerne mentalt på livet som elitespiller. Hvis de vælger den vej, er det ikke et helt almindeligt ungdomsliv, de kigger ind i. Til gengæld får de nogle oplevelser, der ikke er mange forundt”, forklarer Jørgen Møller.
De to spillere, der er kommet på de første boblerkontrakter, er målvogteren Mathilde Bisgaard og bagspilleren Maria Højgaard, og de er velfornøjede med, at klubben sådan viser, at den vil satse på dem i fremtiden.
”Jeg har været med omkring førsteholdet sidste år, men i år føler jeg, at jeg har fået mit gennembrud. Jeg trives i HH Elite og det passer fint med mit liv i øjeblikket, at jeg kan satse mere på håndbold og få lært at begå mig i et elitemiljø med dygtige målvogtere til at lære mig op”, siger Mathilde Bisgaard, der senest spillede en forrygende kamp da HH Elite var på besøg i Ringkøbing.
For Maria Højgaard er tingene en smule anderledes. Hun blev i sidste sæson korsbåndsskadet og er i gang med en langvarig genoptræning. Derfor er boblerkontrakten med HH Elite et bevis på, at der er lys forude, når skaden er overstået.
”Genoptræningen går lettere, når jeg ved at klubben har planer med mig for fremtiden. Jeg får god hjælp af klubbens sundhedssektor, og fysserne er vigtige for mig i genoptræningen. Det plejer at tage et års tid, når man har haft en korsbåndsskade, så jeg er klar senest til marts. Det ville dog ikke gøre noget, hvis det gik lidt hurtigere”, konkluderer Maria Højgaard, der fik debut på ligaholdet som syttenårig.