Projektet "Vilde Rødder" lærer børn, hvordan de kan være med til at gøre en konkret forskel for naturen og biodiversiteten. Projektet søger nu nye aktive, der vil hjælpe med at skabe levesteder for vilde dyr og planter i børnenes fritid. Der afholdes gratis kurser i Østjylland
Af Danmarks Naturfredningsforening
Vilde haver. Insekthoteller. Vejrabatter med vilde blomster. Der er i de senere år kommet et øget fokus på at fremme biodiversiteten ved at skabe levesteder for dyr og planter i nærmiljøet.
Det sker bl.a. også i flere SFO’er, spejdergrupper, foreninger og organisationer landet over, hvor aktive i Vilde Rødder siden 2021 har engageret børn i at skabe bedre forhold for biodiversiteten.
Giver de 6-12-årige vigtig viden
Det er Danmarks Naturfredningsforening, Landsforeningen Praktisk Økologi og Det Danske Spejderkorps, der med støtte fra Villum Fonden står bag projektet. Formålet er at give de 6-12-årige viden om naturen og samtidig give dem handlemuligheder, så de selv kan gøre en positiv forskel for biodiversiteten.
Gennem fem sjove, simple og lærerige aktiviteter lærer børnene selv at forbedre levevilkårene for vilde arter i den nære natur – for eksempel ved at lave kvasbunker, vandhuller eller dyrke vilde blomster. Samtidig bliver børnene undervist i videnskaben bag naturen og lærer om den vilde natur og de forskellige arters behov.
Børnene kan komme på introkursus
Siden starten på projektet har flere end 1.200 børn gennemført forløbet, og ca. 375 aktive – både frivillige og medarbejdere – er tilmeldt projektet. Nu har du også muligheden for at gøre en forskel for naturen og børnene ved at komme med på introkurserne og blive en af de op mod 150 nye aktive i projektet.
– Naturaktiviteterne har virkelig været et hit blandt børnene, og vi får mange positive tilbagemeldinger fra bl.a. SFO’er, fritidsklubber og spejdergrupper, der er en del af Vilde Rødder. Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu er klar til at uddanne et nyt hold, så endnu flere børn kan få glæde af aktiviteterne, siger Nicolas Jespersen, projektleder for Vilde Rødder.
3 ud af 4 børn vil gerne skabe mere natur
Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, er danske børn generelt ret interesserede i at skabe mere natur – i hvert fald hvis man spørger forældrene.
Epinion har spurgt 1.028 forældre til børn på 2-12 år om, i hvilken grad de tror, at deres barn er interesseret i at være med til at skabe mere vild natur i sin dagligdag. 76 pct. svarer enten i høj grad (29%) eller i nogen grad (47%). Kun 4 pct. af forældrene tror slet ikke, at det har deres barns interesse.
– I en tid, hvor naturen mangler plads, og mange arter er truede, er det enormt positivt, at så mange børn har lyst til at skabe mere natur. Derfor er det også vigtigt, at vi hjælper dem godt i gang. Ikke kun så vi får flere vilde kvadratmeter og at børnene oplever, at de selv kan gøre en positiv forskel – men også så vi styrker børnenes tilknytning til naturen og sikrer en fremtidig generation af naturambassadører, som lærer om naturens kredsløb og at værne om naturen, siger Nicolas Jespersen.
Kursus i Østjylland
Det kræver ingen særlige forudsætninger eller viden om natur at deltage i Vilde Rødder.
Når man melder sig til projektet og deltager i introkurset, får man en grundig introduktion til fem simple, praktiske forløb, man kan lave med børnene. Her får man også udleveret materialer, diplomer m.m. til de forskellige aktiviteter.
Kurset afholdes på en enkelt aften og udbydes i både Aarhus og Silkeborg:
- Aarhus: 7. februar kl. 16:30-20.00
- Silkeborg: 12. marts kl. 16.30-20.00
På vilderoedder.dk kan man tilmelde sig kurset og læse mere om projektet.