Høringssvar fra Landsbyrådet



Horsens kommune

Landsbyrådet ser gerne landsbyafgrænsningen fjernet fra ”Forslag til Kommuneplan 2021”, da den er en forhindring for landsbyernes fortsatte udvikling.

Siden 2009 har kommuneplanlægningen i Horsens Kommune fsva. landsbyerne og landdistrikterne været uændret – og oplægget til Kommuneplan 2021 ligger i direkte forlængelse heraf.

Det må konstateres, at den største forhindring for landsbyernes fortsatte udvikling stadig skal begrundes i den kommunale planlægning, idet landsbyafgrænsningerne stadig er med.

Afgrænsninger, der ligger så snært på eksisterende bebyggelse, at de reelt set forhindrer nybygning og udvikling af landsbyerne.

Blot som eksempler her tre afgrænsninger (Lundum, Grumstrup og Serridslev) hentet direkte i Kommuneplanforslaget:

Efter kommunesammenlægningen i 2007 var der en tendens til at nedprioritere mulighederne i landsbyerne i forhold til de større byer. De kom nærmest til at virke som en afvikling af landsbyerne, idet det ikke længere var muligt at bosætte sig efter lyst og behov.

Heldigvis er der i de senere år sket en ændring i den politiske holdning til at imødekomme landsbyernes udvikling.

Senest med den af byrådet vedtagne ”Lokalsamfundspolitik”.

Desværre indeholder det nye ”forslag til Kommuneplan 2021” ikke væsentlige lempelser på dette område.

Vi opfordrer derfor til i Kommuneplan 2021 at fjerne landsbyafgrænsningerne og konkret i forslagets afsnit 1.6 ”Landsbyer og landdistrikter” at ændre målsætningen, så der kan indledes en dialog med hver enkelt landsby. Målet med en sådan dialog med de lokale beboere er at opnå en behovsstyret, kontrolleret vækst af landsbyerne, som har nær tilknytning til eksisterende bebyggelser og skaber sammenhæng i landsbyen – både konkret fysisk og som fremtrædelsesform.

Landsbyerne, mellembyerne, de større bysamfund og Horsens - som det naturlige centrum - er afhængige af hinanden, men de har også hver sin rolle. Landsbyerne bør betragtes som attraktive periferibyer til de større byer.

Der bor mange ressourcestærke mennesker i landsbyerne. Mange veluddannede med god økonomi. Det resulterer i, at der tages mange initiativer til at skabe gode bysamfund med stærke sociale relationer, der fremmer livskvaliteten.

Denne tendens understøttes da også af velvillighed fra både regering, byråd og fonde til at yde økonomisk støtte til landsbyernes initiativer.

Landsbyerne er de seneste år kommet meget mere i fokus også når det gælder bosætning, og samtlige landsbyer i Horsens kommune melder om øget salg af boliger og tilflytning af familier i alle aldre. Begrundelsen er de åbne fysiske rammer, fællesskabet og nærheden til naturen.

Mange pendler alligevel til uddannelsessteder og arbejde, uanset om man bor i en større by eller en landsby.

Det seneste år har også vist, at hjemmearbejdspladser vinder frem og mange sætter pris på nærheden til naturen. Afstanden til de større byer betyder ikke så meget længere.

En naturlig del af denne positive udvikling, vil også være at øge mulighederne for en fysisk udbygning af landsbyerne, når der er behov for det.

Lignende artikler

Landsbyrådet

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024