Hvad kan fællessang?



Simon Lægsgaard i Søvind Kirkehus.

SØVIND - Rigtig meget, hvis man skal tro forstander Simon Lægsgaard fra Brandbjerg Højskole, da han holdt foredrag i Søvind Kirkehus onsdag.

Tekst og foto Per Bonde

Der var inviteret til sangforedrag med Simon Lægsgaard i rækken af højskoleformiddage i Søvind kirkehus, og det var hvad man fik. Der var både foredrag og en masse sang.

Simon talte med udgangspunkt i Højskolesangbogen om fællessangens skabende kraft, på tværs af forskelligheder – både følelses- og erkendelsesmæssigt. Fællessangen kan skabe mod og handlekraft, samtidig med den bygger bro mellem mennesker og generationer og skaber netop fællesskaber.

Fællesprojekt

For Simon er fællessang et fællesprojekt, hvor alle er lige og har samme værdi, og hvor respekten for andre er bærende. Dermed er fællessangen dannende og fremmende for bevidstheden om, at vi kan mere sammen. På godt og ondt er fællessangen holdningsskabende, og det er blevet brugt flittigt de seneste par hundrede år.

En af de første til at bruge fællessangen til at skabe holdninger var Grundtvig i midten af 1800-tallet. Hans sange blev brugt til at skabe fortællingen om et Danmark, der bygger på de værdier vi værner om i dag. Danmark havde mistet flåden i 180,1 og i 1864 mistede vi Sønderjylland, så der var en folkeånd og en selvforståelse, der skulle bygges op, og det blev den.

Fædrelandskærlighed

Det blev til mange fædrelandskærlige sange fra Grundtvig, men også andre tog fædrelandskærligheden op. En af de mest kendte er nok HC Andersens i ”Danmark er jeg født”. Nogle af sangene nærmer sig propaganda, og mest nok vores nationalsang ”Kong Christian stod ved højen mast”, der giver nationalismen alt, hvad den kan trække.

Simon kan selv

Ud over at holde foredrag om sange skriver Simon Lægsgaard også selv sange. Således har han fået to med i den seneste udgave af højskolesangbogen, og der er han stolt over, for som han siger, der var indstillet omkring 10.000 sange til den nye udgave, og 100 kom med, så at få optaget to er helt fantastisk.

Simon tager i sine sange fat i nogle af de mere kontroversielle emner i dagens debat, og med sin skarpe pen spidder han de ofte hykleriske holdninger, der kommer til udtryk fra politikere og andre meningsdannere. På den måde giver hans sange stof til eftertanke hos både sanger og lytter.

Tonen i sprog og handlinger

Ikke mindst har han et horn i siden på den forråelse, der er i brugen af sproget. Brugen af sociale medier er på ingen måde socialt, men er blevet et ekkokammer, hvor tonen bare bliver mere og mere rå, og det spreder sig til vores holdninger og handlinger. Simons sange bruger humor og ironi til at få folk til at tænke sig om, og det er der i høj grad brug for, siger han.

Simons foredrag var krydret med en lang række sange, både fra højskolesangbogen, men også sange han selv har skrevet, så der var både velkendte og nye sange.

Tak for et levende og inspirerende foredrag der satte tankerne i gang.
 

Lignende artikler

Per Bonde

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024