Står du lige nu og tænker; I morgen vil jeg i haven! De har lovet godt vejr, frosten er af jorden og det bliver en fest at komme ud, så stop lige op en stund. For ganske vist kribler og krabler det derude nu, fluer og enkelte sommerfugle er på vingerne, men mange sover endnu!
Af Aase Gyldion Kristensen, biodiversitetsambasadør.
Der sidder måske en lille sjælden bi og snorker i en hul stængel fra en sommerblomst du vil skære ned. Måske ligger der en tudse eller en lille salamander i dvale under de sten og blade du vil flytte rundt på. Et dyr du ikke kan se, men faktisk gerne vil passe på. For vi vil jo inderst inde alle sammen gerne passe på havens dyr, og hjælpe til med at fremme mangfoldigheden, det der med et fint og nyt ord kaldes biodiversiteten.
Hvis vi går for tidligt i gang med havearbejdet, kan vi altså gøre skade på de vilde dyr. Men det skal jo heller ikke være sådan at vi ikke må lave havearbejde, nu når solen skinner. Og der er masser at gøre.
Gode forslag til tidlige haveaktiviteter der ikke skader
- Saml store marksten og læg dem i en dynge hvor der er sol og lidt skygge. Det vil kunne blive et dejligt sted at bo for et firben, en salamander, en sno eller en humlebi.
- Klip dit juletræ i stykker eller gå en tur i skoven og saml lidt kvas og grene sammen til en dynge i hjørnet af din have. Her kan et pindsvin, en gærdesmutte eller en jordbi nu bygge rede.
- Tag en tur på et havecenter og køb et plastbassin. Grav et hul i græsplænen og skab et lille vandhul hvor både frøer, salamandre, rygsvømmere og andet ”godtfolk” kan få sig et dejligt liv.
- Brug den jord som du har gravet op fra havebassinet til at bygge en lille jordvold med retning øst-vest, sådan at der bliver en lang flade der vender mod sydens sol. Her kan mange insekter der er truede nu bygge rede.
- Hvis du ikke har blomsterbede, så brug krukker til tidlige blomster så som erantis, vintergækker, juleroser, og krokus. Bier og humlebier elsker krokus fordi de ikke bare lever nektar, men ovenikøbet varm nektar til kolde maver.
- Forbered dit eget krydderurtebed. Der er ikke noget som insekterne og sommerfuglene elsker mere end blomstrende krydderurter. Krydderurterne trives fint i potter.
- Sæt dig i solen med en varm kop the. Tegn med farver eller blyant hvordan du vil indrette din have frugtbuske, køkkenhave og blomsterbede så den bliver god for dig og biodiversiteten.
Mange nye huse med nye haver bliver for tiden opført i Horsens Kommune. Ikke mindst i Hovedgård hvor jeg bor. Alle disse haver kan blive et paradis for et væld af dyr og planter, blot de får lidt hjælp. Det behøver ikke være hverken svært eller dyrt. Frø fra vilde planter, der fra naturens side hører hjemme i Danmark, kan gratis samles ind langs grøftekanter i skove og på enge. Så dem i et hjørne af din have hvor der ikke gødes.
Jeg skriver det her fordi jeg er en af Horsens Kommunes nye biodiversitets ambassadører. Vi er et korps på 10-12 privatpersoner bosat over hele kommunen. Du kan få flere oplysninger og inspiration på Horsens Kommunes hjemmeside under www.Vildmedhorsens.dk
Jeg har meldt mig under fanerne fordi jeg gerne vil hjælpe andre med at komme i gang. Alle har vi nok en lille flig hvor vi kan give mere plads til den vilde natur. Den natur der er med til at holde os i live, krydre vores liv (i bogstavelig forstand) og skabe fornøjelse og glæde. Måske du har en have, en altan eller er i en boligforening der råder over store fællesarealer. Hvis du vil have hjælp, så kontakt mig gerne på tlf. nr. 5134 4456. Jeg rådgiver dig hjemme i din egen have eller gennem en gåtur i min lille gamle villahave i Hovedgård, og det er ganske gratis.