Hvordan har et supermarked i Østbirk og en vinproducent i Sydafrika formået at skabe en så stærk forbindelse? Vi dykker ned i fortællingen om Spier-vinenes rejse fra Stellenboschs vinmarker til danskerne.
Af Jørn Kildall
Hvem skulle have troet, at en lokal uddeler i Østbirk ville blive så stærkt knyttet til en af Sydafrikas største vinproducenter? Ifølge Kenneth Jespersen, uddeleren bag SuperBrugsen Østbirk, har forholdet til Spier været i fokus i snart 20 år. Han forklarer, at samarbejdet startede med enkelte varenumre fra Sydafrika. Det var et nyt marked, der skulle løbes i gang. Og løbe gjorde det. For i dag er Spier blevet et anerkendt navn i Danmark.
En kæmpe i vinverdenen
Spier er ikke blot en hvilken som helst vinproducent. De er kæmper i deres hjemland, og med Coop i Danmark, der køber 60% af deres produktion, er forholdet blevet beskrevet som nærmest et tvangsægteskab. Begge parter drager dog fordel af dette stærke partnerskab. Kenneth uddyber, "Vi kan jo ikke undvære dem, og de vil også have svært ved at undvære os."
Kvalitet for hver en krone
Spier-vinene er ikke kun kendt for deres udsøgte smag, men også for den utrolige værdi, de tilbyder. Deres billigere vine har givet forbrugerne en chance for at smage kvalitet uden at sprænge banken. Dette er især værdifuldt i disse inflationstider, hvor hver en krone tæller. Som Kenneth bemærker, har den gunstige vekselkurs mellem den danske krone og den sydafrikanske rand gjort det muligt for dem at købe og sælge store mængder vin til fornuftige priser.
Mere end bare en vinleverandør
Men Spier er mere end bare vine. Det er en virksomhed, der tager sit sociale ansvar alvorligt. I Sydafrika er der minimumslønninger for medarbejdere inden for vinproduktionen. Men Spier har taget det et skridt videre. De sikrer, at deres medarbejdere tjener nok til at leve et værdigt liv, at kunne sende deres børn i skole og meget mere. Kenneths stemme bliver blød, når han taler om dette: "Hele deres tilgang til, hvordan deres virksomhed skal drives, er koblet meget op på det her sociale ansvar."
Grøn og bæredygtig tilgang
Derudover er Spier dybt engageret i bæredygtighed. De er dedikerede til genanvendelse, vandbesparelse og generel miljøvenlighed. Hvis du besøger deres hotel ved vinmarkerne, kan du endda se deres "fra mark til bord"-tilgang med deres egen opdrættede kyllinger og grøntsager.
Spier i fremtiden: Økologi og innovation
Fremtiden ser lys ud for Spier. Kenneth antyder, at næsten alle nye projekter hos vinproducenten har et økologisk fokus. Selvom tekniske detaljer stadig forhindrer nogle vine i at blive mærket som økologiske, er Spier dedikeret til at bevæge sig i en grønnere retning.