Keramik og klumpfisk i Voervadsbro



(Foto Jørn Kildall)

I Voervadsbro ligger MolaMola Workshop, som er Karin Morsbøls keramikværksted og -butik. Her, hvor den gamle brugs holdt til indtil 1988, har Karin og hendes familie boet i 23 år, og der sker masser af spændende ting i de gamle bygninger.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Karin og hendes familie kom fra Silkeborg, hvor de boede i et lille hus på 62 kvadratmeter – her havde hun og hendes mand også deres keramikværksted. Pladsen var meget trang, og da de flyttede til Voervadsbro, fik de mere end rigeligt med plads.

Karin og hendes mand faldt pladask for huset ved Gudenåen, selvom hun aldrig i sit liv havde hørt om Voervadsbro.

- Jeg vidste intet om Voervadsbro, da vi boede i Silkeborg. Det er en udfordring at udnytte de mange kvadratmeter, som huset har, efter at alle vores børn er flyttet hjemmefra, fortæller Karin Morsbøl.

Karin blev uddannet som keramiker fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding i 1988. Hun har arbejdet inden for faget siden da, men der har været et par afstikkere til blandt andet et job som skolelærer.

- Da børnene var små, var det svært at finde de nødvendige timer til når der skulle laves keramik. Derfor var min koncentration rettet mod børnene, og keramikken blev tonet noget ned i den periode. Det var også her, hvor jeg tog en læreruddannelse og var ude at undervise i nogle år.

Karins mand er også uddannet keramiker, men hans vej gik hurtigt i retning af arbejde med bl.a. scenografi og i særdeleshed med beton som materiale. Det er til dels hans fortjeneste, at Karins keramikerfirma i dag hedder MolaMola Workshop - men mere om det senere. Han har blandt andet lavet scenografi for Aros og Moesgaard, og det er ham, man ringer efter, hvis man skal have designet og bygget noget, som skal ligne granit, men som inde bagved er bygget op af beton.

(Foto Jørn Kildall)

Keramikkurser fylder mere og mere

Karin stoppede som skolelærer i 2012, og via et arbejde som kirketjener genoptog hun langsomt sin kursusvirksomhed som keramiker i Voervadsbro, og i 2020 gik hun fuldtid med sit værksted igen.

Karin holder mange kurser i Voervadsbro, og ofte byder 5-6 kursister ind ad gangen. De står ved hendes store arbejdsbord. Det er passende, og så kan hun også give hver kursist den nødvendige opmærksomhed, når holdene ikke er større.

Karin holder løbende kursus, og man kan se, hvad hun tilbyder på hjemmesiden, www.molamolaworkshop.dk, og skulle man komme forbi i Voervadsbro, hænger der også et opslag i vinduet. Facebook bruges også til at dele værkstedets planlagte aktiviteter. Hun underviser i mange forskellige teknikker indenfor keramik. Det er kun et spørgsmål om at spørge hende, så tilrettelægger hun et kursus, som passer.

Kurserne kan være en enkelt gang, men de kan også strække sig over flere gange alt efter, hvad der er økonomi og interesse for. Karin har fundet ud af, at folk gerne selv vil bestemme, hvor ofte de skal komme, og derfor har hun indført muligheden for at købe et klippekort, som er på bare tre ”klip”.

- Jeg har lavet et kursus, som afholdes løbende, som jeg kalder XXS … ekstra, ekstra small. Det er det korteste kursusforløb, man kan komme på hos mig - hvor man også får noget meget konkret ud af det. Det er et kursus på 2 aftener, hvor kursisterne får prøvet et par teknikker og får det færdige resultat med ud ad døren.

Mange får blod på tanden efter at have prøvet det ekstra lille kursus, og det er her klippekortet kommer ind. Så kan man efterfølgende tilpasse sine aktiviteter og komme mandag aften, som er fast dag for Klippekort en stor del af året.

- Jeg har flere kursister, som er kommet her på klippekortordningen gennem de sidste 4 til 5 år. Til forskel fra et kursus på en aftenskole er man ikke bundet af at skulle komme et fast antal gange gennem en relativ kort periode.

(Foto Jørn Kildall)

”Bed and Breakfast” i Voervadsbro

Karin og hendes mand har netop lagt sidste hånd på etablering af et ”b and b” (bed and bath) på førstesalen i deres hus. Og allerede nu inden sommerens store koncerter i Horsens kan Turistforeningen Kystlandet fortælle, at det er svært eller næsten umuligt at skaffe overnatning i Horsens området.

- Vi er efter en længere byggeperiode blevet helt færdige med renovering og indretning af lejligheden på 1. sal, og i disse dage opdateres profilen på Airbnb.com med information og foto, så gæsterne nu kan begynde at booke.  Kig på profilen og se billeder fra den lækre og hyggelige lejlighed, som ligger ovenpå den gamle del af huset ud mod Holmedal.

Lige udenfor døren løber Gudenåen, og her vil gæsterne hos Karin have mulighed for at sætte sig ned tæt ved vandet, hvor man også har etableret et bålsted.

(Foto Jørn Kildall)

Hvorfor nu Mola Mola?

På et tidspunkt skulle Karins mand bygge et skibsvrag af beton hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Karin var med ham i Hirtshals nogle gange, og det var her, hun så stedets trækplaster, den kæmpestore klumpfisk, en fisk som bliver meget trist i fangenskab, og som er svær at holde i live.

Klumpfisken kan man opfatte som havets filosof. Den har ikke travlt, den kan ikke bevæge sig hurtigere end 3 kilometer i timen, og den lever helst langt nede i havet. Med mellemrum stiger den enorme fisk op til havoverfladen og lægger sig på siden i vandspejlet, så måger og andre havfugle kan plukke dens krop fri for parasitter. Når det er overstået, synker den atter tilbage i det dybe hav.

- Jeg vil ikke sige, jeg fik en åbenbaring, da jeg mødte klumpfisken første gang, men fortællingen om den kunne jeg nemt overføre til mig selv. Det var her, at jeg fandt navnet til min virksomhed. Mola mola er det latinske navn for klumpfisken. Det er smukt, det er grafisk simpelt og nemt at huske.

Lige siden har klumpfisken været en del af Karins verden, og den indgår også i hendes logo for virksomheden. 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024