(Arkivfoto)
ØSTBIRK - Fra politisk side er der et brændende ønske om, at der bliver sat fart på etablering af mere vedvarende energi, og i Horsens har det ført til at kommunen har sendt ”Tematillæg for VE-anlæg og skovrejsning” i høring umiddelbart op til jul.
Af Per Bonde
Tidspunktet for offentliggørelse af høringen, kan let føre til den tanke, at høringen helst ikke skal have for stor opmærksomhed og drukne i forberedelserne til julen 2024, ligesom titlen umiddelbart ikke lægger op til den store ophidselse. Men når vi oversætter VE-anlæg til solcelleparker og vindmøller, vil der nok være en del, der har en mening om det.
De fleste danskere går ind for, at der skal etableres mere vedvarende energi, men problemet med den vedvarende energi er, at den ikke pynter i naturen, og derfor vil vi helst ikke have den liggende i vores synsfelt. Vi har alle kørt forbi store solcelleparker og været imponeret. Dog er de første, vi siger, godt jeg ikke bor op til den park, og ligeledes med vindmøller – de producerer dejlig grøn strøm, men gode naboer er de ikke.
Horsens by og omegn går fri!
Måske ikke overraskende er de områder, der er udpeget til enten solcelleparker eller vindmøller placeret så langt fra Horsens, at de ikke forstyrrer udsigten for dem, der bor inden for byskiltet. Om det er et tilfælde, eller om forslag til etablering af solcelleparker eller vindmøller i eller nær selve Horsens, aktivt er fravalgt, vides ikke. Dog er det påfaldende, at det udelukkende er os langt fra Horsens, der får fornøjelsen af de store vedvarende energianlæg.
De vedvarende energianlæg, der indgår i planen, er alle projekter, der er indgivet af enkeltpersoner eller selskaber, og er derfor ikke direkte udtryk for hvor kommunen mener, der skal opstilles vindmøller eller solceller. Kommunen har udlagt forholdsvis store områder, der kan potentielt kan benyttes til vedvarende energi, og det er i dele af disse områder projekterne ligger.
Hvilke kriterier kommunens folk har brugt til at udvælge områderne ligger lidt hen i det uvisse, men kommunens mellembyer og deres opland ligger alle i områder, hvor der kan etableres vedvarende energi – en lidt mærkelig prioritering set fra et borgersynspunkt
(Arkivfoto)
Her foreslås solcelleparker og vindmøller
I avisens dækningsområde er der i kommunens planer reserveret plads til:
- Solceller foreslås med 30 ha øst for Østbirk mod Monbjerg, 78 ha omkring Over Vrønding, 75 ha sydvest for biogasanlægget ved Rådved samt 3 ha nord for Hovedgård fjernvarme.
- Vindmølleprojekter foreslås med tre møller øst for Brædstrup/Tønning, en mølle ved Danish Crown, to møller mellem Bleld og Ørskov, samt en mølle nord for Søvind.
Samlet set altså 186 ha solceller svarende til 260 fodboldbaner samt 7 vindmøller spredt i landskabet.
Hvem har fået info om planerne
Naboerne til de foreslåede VE-anlæg fik besked i deres e-Boks den 19. december, og det er den offentliggørelse, der har været af høringen (Det skal nævnes, at den også er nævnt på kommunens hjemmeside, hvor den er gemt som den sidste på siden over høringer, og derfor kræver yderligere klik for at finde).
Det er en af naboerne til solcelleparken i Østbirk samt byrådsmedlem Birthe Knudsen, der har gjort avisen opmærksom på høringen. Begge undrer sig over, at høringen ikke har skabt nogen som helst polemik, hverken i aviser eller sociale medier.
Hvor er offentligheden
Fra begge efterspørges debat, og specielt fra Birthe Knudsen pointeres det, at det er vigtigt, at borgerne får sat sig ind i planerne, og hvis man er uenige, får gjort indsigelse til kommunen. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at det ikke kun er naboer, der kan gøre indsigelse. F.eks. kan man sagtens forestille sig, at der er indbyggere i Østbirk, der kunne se en solcellepark på bygrænsen, som noget der kunne hindre byens udvikling, og i det hele taget er en øjenbæ, der forringer områdets bosætningsværdi. Dette gælder også andre af de berørte områder.
Indsigelser og høringssvar
På kommunens hjemmeside kan hele tematillægget findes. Søg på Horsens kommune /bolig/planer/vedvarende energianlæg og skovrejsning. Her finder du det hele, også vejledning til at gøre indsigelse via høringsportalen.
Man kan gøre indsigelse/sende høringssvar som privatperson, som forening, eller som interessegruppe. Det er muligt at indsende høringssvar via kommunens høringsportal frem til og med den 27. februar 2025, og det er der jo ikke lang tid til.