Mange ledige studiepladser igen i år



Gitte Sommer Harrits.

På trods af en mindre stigning i antallet af optagne studerende, har VIA University College igen mange ledige pladser. Prorektor efterlyser en politisk reform.

Af Jørn Kildall

I år har VIA optaget 5.106 nye studerende, blot en procent mere end sidste år. Trods denne mindre stigning er der stadig flere hundrede ledige studiepladser på uddannelser som sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver - særligt uden for Aarhus. VIAs prorektor, Gitte Sommer Harrits, håber på flere kvalificerede ansøgere i de kommende uger og efterlyser en politisk reform.

Ændret mønster i ansøgninger

Ifølge Gitte Sommer Harrits, er der to hovedforklaringer på, hvorfor stigningen i ansøgninger ikke har ført til en tilsvarende stigning i optaget. For det første har VIA modtaget flere ansøgere til uddannelser med begrænsede pladser. For det andet opfylder mange af ansøgerne simpelthen ikke adgangsbetingelserne. "Det er ikke sådan, at vi slækker på kravene, fordi vi har tomme studiepladser,” siger Harrits.

Flere ansøgere, men stadig ledige pladser

Selvom der er blevet optaget flere studerende på sygeplejerskeuddannelsen i år, er der stadig ledige pladser. Samtidig er optaget på læreruddannelsen 5,6% lavere end sidste år, mens pædagog- og socialrådgiveruddannelsen har optaget henholdsvis 2,9% og 4,9% færre nye studerende.

"Vi har brug for politisk handling i form af en reform med fokus på rekruttering til de fire store professionsbacheloruddannelser på velfærdsområdet," understreger Harrits.
 

Politisk handling er nødvendig

Med henvisning til de ledige studiepladser og manglen på kvalificerede ansøgere, opfordrer Harrits til en reform af uddannelsessystemet. Hun ser potentiale i at uddanne studerende, der mangler studiekompetencer ved studiestart, gennem forskellige forkurser eller introforløb.

Fremtiden for professionsbachelorer

Ifølge Harrits er det afgørende, at professionsbacheloruddannelserne bliver mere attraktive og anerkendte. Hun nævner, at professionsbacheloruddannelserne er vigtige for samfundet, og at de studerende generelt er tilfredse med disse uddannelser. "Det er uddannelser, vi i VIA er stolte af – og som hele samfundet bør være stolt af,” siger Harrits.

Engelsksprogede uddannelser under pres

Til sidst påpeger Harrits, at mange ansøgere til VIAs engelsksprogede uddannelser ikke kan optages, da antallet af studiepladser er blevet skåret ned fra politisk hold. Dette på trods af at erhvervslivet har brug for kvalificeret arbejdskraft. "Det er sagt ligeud dybt..."
 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024