Østbirk Varmeværk. (Foto Jørn Kildall)
Østbirk Bygningsindustri har indgået en aftale om at sælge overskudsvarme fra fabrikkens biokedel til det lokale fjernvarmeselskab. I sommermånederne vil kedlen give nok varme til hele Østbirk by.
Af VELUX Gruppen. Foto Jørn Kildall
I 2023 overgik Østbirk Bygningsindustri, én af VELUX Gruppens fire fabrikker i Danmark, fra naturgas til en kombination af biokedel og fjernvarme. Den nye energiløsning har hurtigt vist sig at producere væsentlig mere varme, end der er behov for om sommeren. Derfor har Østbirk Bygningsindustri indgået en aftale om at sælge overskudsvarme fra fabrikkens biokedel til det lokale fjernvarmeselskab. I maj måned gik den første overskudsvarme fra Østbirk Bygningsindustri ud i fjernvarmenettet i Østbirk.
”Vi er rigtig glade for det samarbejde, som vi har indgået med det lokale fjernvarmeselskab, og ser det som en win-win situation. 2024 bliver et testår, men planen er, at Østbirk Bygningsindustri skal overtage hele fjernvarmeproduktionen i de varmere måneder fremadrettet. Vores fabrik bruger kun en tredjedel af den varme, der produceres om sommeren, og overskudsvarmen er nok til at forsyne hele Østbirk by,” siger Casper Søe Pedersen, General Manager i Østbirk Bygningsindustri.
Overgangen fra naturgas til biokedel og fjernvarme har medført en årlig reduktion på 930 tons CO2, hvilket giver Østbirk Bygningsindustri en "Near Zero" CO2-udledning. Investeringer i opvarmning og varmegenvinding er en del af VELUX Gruppens langsigtede mål om at udfase fossile brændstoffer i produktionen. VELUX Gruppen har samme løsning på fabrikken i Gniezno i Polen.
En automatiseret løsning
Hele systemet har taget omkring et år at implementere og krævet et tæt samarbejde mellem Østbirk Bygningsindustri og det lokale fjernvarmeselskab. En automatiseret platform, der måler mængden af flis i siloen og skruer op eller ned for biokedlen, sikrer, at der altid er varme nok til Østbirk Bygningsindustri og sender den resterende overskudsvarme ud i fjernvarmenettet.
Installationen af biokedelen har ligeledes lettet processen med at bortskaffe flis og trærester fra produktionen af ovenlysvinduer, som tidligere var en ressourcetung affære.
"Før samlede vi flis i en container og solgte dem til lokale landmænd. Vi overvågede containeren løbende, og nogle gange måtte vi endda stoppe produktionen, mens vi ventede på, at containeren blev tømt. Det krævede meget administration og støtte og gav meget lidt indkomst. Ved at brænde træet og sælge overskudsvarme som fjernvarme får vi fem gange så meget pr. ton, og vi skiller os stadig af med flisen," siger Casper Søe Pedersen, General Manager i Østbirk Bygningsindustri.
Biokedlen er ikke stor nok til at levere al den varme, der skal bruges om vinteren, så Østbirk Bygningsindustri supplerer med fjernvarme i de koldere måneder.