Efter års utålmodig venten skete det endelig: De første frugttræer står nu godt plantet i jorden nord for Lundum kirke. Menighedsrådet jubler!
Af Søren Frost Jensen
Sognepræst i Lundum og Hansted Pastorat
Som traditionen byder, fejres der hvert år høst i Lundum kirke. I år blev fejringen dog noget anderledes end den plejer. Menighedsrådet har nemlig (endelig) fået tilsagn om at igangsætte beplantningen af området nord for Lundum kirke, og søndag den 24. september blev de første frugttræer plantet af sæsonens konfirmander og andre beredvillige lokale træplantere. Høstfejringen i Lundum kirke var dermed ikke præget så meget af ’høst’ som af ’udplantning’, men det ser man stort på i Lundum sogn, hvor glæden over endelig at kunne påbegynde beplantningen af fremtidens naturskønne oase var umulig at overse.
En ny tradition
Det er planen at de godt og vel 10 hektar jord nord for Lundum kirke skal blive et rekreativt område med plads til både kreaturer og vandrende gæster. Menighedsrådet forpagter jorden til en lokal gårdejer, som hele tiden har bakket op om det nye tiltag om at få noget mere natur på den ellers bare mark. Derfor er det en stor glæde at man i de kommende år kan dyrke denne nye tradition, hvor konfirmander der konfirmeres i Lundum kirke, samt konfirmander fra Egebjergskolen og andre, der har mod på at give et nap med, sammen kan plante træer og på den måde give lidt tilbage til den natur, som vi har nydt godt af i mange slægter.
Penge udefra
Beplantningen er selvsagt ikke gratis. Derfor er det menighedsrådets store held, at Nyskovfonden donerede midler til rejsning og pasning de første tre år af en del af området. Dermed er det allerede nu muligt at hoppe i vandreskoene og komme et smut forbi Lundum kirke og se området blive til en grøn oase.
Pilgrimsfærd og klimabevidsthed
På mange måder er hele projektet et bevis på, at folkekirken sagtens kan være en aktiv medspiller i den grønne omstilling af det danske samfund, som man oplever nærmest alle steder. Men det er også mere end det. Der er nemlig brug for åndehuller i vor tid, hvor alting går hurtigere og hurtigere og generationerne bliver mere og mere ramte af psykiske sygdomme som stress og depression. Det er oplagt at lære af kirkens historie og tage indbydelsen til at gå ud i Guds grønne natur op til genovervejelse. Mon ikke vi kan lære af pilgrimstraditionen? Det er i hvert fald det menighedsrådet ved Lundum kirke tror på. Derfor er det håbet, at man om nogle år kan indbyde til en pilgrimsrute med udgangspunkt og endestation ved Lundum kirke.
Det er fremtiden og indtil da kan alle glæde sig over de nye træer som pryder ved Lundum kirke.