Unge landbrugselever giver peptalk til landboforening på generalforsamling



Østjysk Landboforening afholdt tirsdag aften deres årlige generalforsamling i Horsens, hvor 110 landmænd var samlet. Klima fyldte som forventet en stor del af aftenens dagsorden, men det var et andet emne, der skabte energi og engagement i rummet.

Af Jørn Kildall

Line Christensen og Jonas Hansen, to unge studerende fra Bygholm Landbrugsskole, der uddanner sig til agrarøkonomer, opfordrede foreningen til at involvere dem mere og skabe erfagrupper for unge medarbejdere på landbrugene. De inviterede også foreningen til at deltage i deres traktortræk.

De unge landbrugselever talte på vegne af flere af deres medstuderende og andre unge til stede ved generalforsamlingen. De ønsker, at landboforeningerne generelt åbner op for bredt samarbejde og bliver mere synlige i samfundsbilledet og overfor unge inden for landbruget.
 

Line Christensen og Jonas Hansen opfordrede foreningen til at informere de unge medarbejdere på landbrugene om landboforeningens arbejde, da mange unge er villige og i stand til at bidrage til den politiske dagsorden.

"Vi er fremtiden, og måske sidder jeres kommende samarbejdspartner her i rummet i aften. Vi kan lære noget af jer, og I kan lære noget af os. Derfor er det vigtigt, vi finder sammen om at udvikle vores erhverv," sagde Line Christensen og Jonas Hansen.

Formand for Østjysk Landboforening, Henrik Nielsen, holdt også sin beretning, hvor klimaet var et centralt tema. Han opfordrede medlemmerne til at stå sammen om værdien af jorden og dens potentiale i levering og aftagning af biomasser til nye energianlæg som en del af den grønne omstilling.

"Jeg mener, det er vigtigt, der er mulighed for medejerskab, når man bygger et nyt anlæg, fordi det er vigtigt, at vi holder fast i vores værdier og får fuld valuta for dem. Vi skal have del af de værdier, der er ved at lave biogas og pyrolyse," lød det fra formanden.

Henrik Nielsen opfordrede også til et stærkt fællesskab omkring etablering af vådområder og mini-vådområder, hvor der er meget at hente på CO2-regnskabet.

"Snak med naboen om at lave vådområder eller mini-vådområder. Tænk det sammen. Tænk det kollektivt. Ét vådområde på din matrikel kan måske hjælpe et helt opland i forhold til afvanding, og de skal selvfølgelig ligge der, hvor det giver mening," sagde Henrik Nielsen.

Generalforsamlingen hos Østjysk Landboforening markerede et ønske om tættere samarbejde mellem de unge landbrugselever og de mere erfarne landmænd, hvilket kan bidrage til at styrke branchen og skabe en mere bæredygtig fremtid for landbruget.

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024