Virksomheder får nu udvidede muligheder for rådgivning og hjælp til omstilling efter Brexit. Foto: Jesper Voldgaard
I januar trådte Storbritannien officielt ud af EU, og selvom COVID-19-pandemien fylder hos de fleste danske virksomheder, begynder Brexit også at kunne mærkes. Derfor tildeler Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu 25,5 mio. kr. til det landsdækkende projekt Compress, der skal klæde virksomhederne på til at håndtere de nye markedsvilkår.
Af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
I Odense har Tietgen og projektet Compress siden 2015 bidraget til kompetenceudvikling i virksomheder over hele landet. Projektet hjælper fx virksomheder til at blive mere ressourceeffektive og til at håndtere udfordringer forbundet med COVID-19-pandemien.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse tildeler nu yderligere 25,5 mio. kr til en kompetenceudviklingsindsats, der skal hjælpe virksomhederne med at omstille sig til de ændrede vilkår efter Brexit.
Erhvervsminister Simon Kollerup bakker op om indsatsen:
- Flere danske virksomheder står i en utaknemmelig situation lige nu, hvor både corona og brexit spænder ben. Derfor er det supergodt, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter den omstilling, der desværre er nødvendig lige nu i små og mellemstore virksomheder over hele landet. Nogle står i helt nye situationer, hvor der skal findes andre måde at eksportere danske varer eller løsninger på, og det skal vi hjælpe med.
Tilbage i maj 2020 viste en analyse fra Danmarks Statistik, at næsten 200 virksomheder og deres 17.400 ansatte ventes at blive hårdt ramt af Brexit. Særligt eksporten inden for fødevare-, metal, tekstil- og beklædningsbranchen vil blive udfordret. Og virksomhederne vil derfor være nødt til at tilpasse produktionen eller finde nye markeder at eksportere til.
Med støtten fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse står Tietgen og det store partnerskab af uddannelsesinstitutioner bag indsatsen klar til – gennem opkvalificeringsforløb - at hjælpe virksomhederne.
Ejner K. Holst, der er medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og næstformand i FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation, glæder sig over, at Brexit-ramte virksomheder nu kan se frem til hjælp til at håndtere og omstille sig til de ændrede vilkår:
- Brexit vil komme til at udfordre mange af vores eksportvirksomheder. CE-mærket er fx ikke længere anerkendt i England, og der er en del nye regler, man skal sætte sig ind i. Heldigvis har Compress-projektet allerede gode erfaringer med opkvalificering at bygge videre på, så den nye indsats kan afhjælpe nogle af virksomhedernes udfordringer i forbindelse med Brexit.
Forløb tilpasset den enkelte virksomhed
Opkvalificeringsforløbene i Compress er målrettet både ledelse og medarbejdere. Men også tilførsel af kompetencer fra ledige højtuddannede, der fx kan hjælpe virksomhedens produktion i en ny retning eller få forretningen ind på nye markeder i andre dele af verden, er en del af projektet.
Charlotte Birkshøj, der er projektleder hos Tietgen, forklarer, at alle forløb er skræddersyede til den enkelte virksomhed:
- De virksomheder, vi møder, er ramt vidt forskelligt af Brexit alt efter, hvor i landet de ligger, og hvilken branchen de befinder sig i. Derfor er vores forløb altid tilpasset den enkelte virksomheds situation og behov.
Projektleder Charlotte Birkshøj understreger samtidig, at uanset hvor i landet virksomhederne er, så er hjælpen tæt på:
- Vores samarbejdspartnere fordeler sig på uddannelsesinstitutioner over hele landet. Hjælpen er altså sjældent langt væk, og forløbene vil komme til at foregå ude hos den enkelte virksomhed. Jeg håber derfor, at virksomheder, der oplever alvorlige konsekvenser af Brexit, vil henvende sig til os, så vi kan hjælpe dem videre med omstillingen.
Med de ekstra midler forlænges Compress-projektet samtidig frem til 31. december 2022.
Fakta om Compress og Brexit-indsatsen
- På sit møde den 3. februar 2021 besluttede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse at tildele Compress-projektet yderligere 25,5 mio. kr. til en særlig Brexit-indsats.
- Brexit-indsatsen finansieres af EU’s Socialfond (16 mio. kr.) og decentrale erhvervsfremmemidler (9,5 mio. kr.).
- Den nye indsats er målrettet kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere i virksomheder, der rammes af Brexit.
- Projektet er landsdækkende og administreres af Tietgen i Odense.
- Med tillægsbevillingen bliver projektet samtidig forlænget frem til den 31. december 2022.