(arkivfoto)
I en spørgeskemaundersøgelse svarer 42 % af de privatansatte HK’ere, at de ikke har haft en MUS-samtale siden coronaen ramte Danmark sidste år. ’Uforståeligt og uansvarligt,’ lyder det fra næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen.
Af HK Privat
Selvom undersøgelser gang på gang påviser problemer med mistrivsel og coronatræthed hos fx medarbejdere på hjemmekontorerne, så har mange ledere i år sat medarbejderudviklingssamtalerne (MUS) på pause. Det bekymrer næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, der mener, at netop coronanedlukning og fx hjemmearbejde gør MUS’en ekstra vigtig:
- Coronakrisen belaster medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde ud over det sædvanlige, og derfor kan man som leder altså ikke bare sætte MUS’en på coronapause. Hvis jeg nu skal lade tvivlen komme ledelserne lidt til gode, så kan man forestille sig, at flere forsøger at skubbe dem til de kan foregå fysisk igen. Men den går altså bare ikke, siger Anja C. Jensen.
- Vores medlemmer har også i tidligere målinger givet udtryk for, at de føler sig overset og mangler ledelseskontakt. Og det er blevet langt sværere for os alle sammen lige at holde styr på, om kollegerne nu også har det godt der bag skærmen på hjemmekontoret. Derfor er særligt den årlige MUS ekstra vigtig i år, og det er både uforståeligt og uansvarligt, at man ikke får dem gennemført.
Årets MUS-samtaler handler i høj grad om trivsel og samarbejde
Når man kigger på resultaterne i spørgeskemaundersøgelsen for dem, der haft MUS-samtale, så er det da også tydligt, at samtaleemner som trivsel og samarbejde fylder mere end normalt i samtalerne. Og det overrasker ikke næstformand Anja C. Jensen:
- Sidste år gik vi fra nul komma tre til tusind i forhold til arbejde på distancen og digital ledelse. Det skal man simpelthen have øje for som chef. Og det stiller ikke bare krav til vores arbejde og udvikling her og nu, men også til, at der kommer en plan for, hvordan vi vender tilbage igen. Den snak kan jo passende starte ved MUS-samtalen.
Anja C. Jensen har da også en klar opfordring til arbejdsgiverne:
- Se så at få sat MUS-samtalerne i kalenderen.
Fakta:
- 60 % af respondenterne har normalt MUS en gang om året og 14 % mere end en gang om året, resten sjældnere.
- 58 % har holdt MUS under corona, mens 42 % ikke har.
- 70 % af dem, der har holdt MUS, har holdt det fysisk, mens 30 % har holdt det digitalt.
- 80 % af dem, der har holdt MUS digitalt mener ikke, det ændrer noget. 12 % synes, det var værre end normalt.
Top fem samtaleemner:
- 80 % Konkrete opgaver, jeg har haft i perioden.
- 75 % Min arbejdsglæde.
- 74 % Samarbejdet mellem mig og mine kolleger.
- 71 % Mængden af opgaver.
- 68 % Samarbejde mellem mig og min leder.
Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget blandt 844 af HK Privats medlemmer.