Thomas Jakobsen foran den velkendte varebil. (Foto Jørn Kildall)
I Sattrup bor Thomas Jacobsen sammen med sin familie. Det er også her hans elektrikerfirma Sattrup El holder til. Thomas har været i branchen siden 1997 og de sidste seks år har han haft selvstændig virksomhed på stedet.
Tekst og fotos Jørn Kildall
Thomas blev født i Ebeltoft, men han har altid haft stor tilknytning til området omkring Østbirk. Han flyttede hertil i 1992 og grunden var at hans far fik job på Østbirk kirkegård – et job som han overtog efter sin egen far.
- Min bedsteforældre har boet i Østbirk altid, så da jeg kom jeg kom til Østbirk var det jo nye nogle nye mennesker, naturligvis. Men området var ikke nyt for mig, for det kendte jeg.
Thomas kom i lære som elektriker i 1997 og i 2001 var han færdiguddannet. Han startede som elektrikersvend blandt andet med at arbejde på nybyggerier.
Sømandslivet trak i Thomas
- Bagefter gik turen videre til HJ Valeur i Østbirk, hvor jeg var lige knap 10 år, kun afbrudt af 3-4 måneder, hvor jeg var ude og bygge haller. Og derefter startede jeg på maskinmesterskolen 2016. Efter endt uddannelse, jeg fik tilbudt hyre på det skib, jeg skrev min bachelor-rapport på.
Thomas blev tilbudt en stilling på skibet som ikke havde nogen åbne stillinger på det tidspunkt men man vil gerne have ham med ombord.
- Så jeg fik lov at få stillingen i en måned i første omgang, og så kom jeg til Bornholm. Men jeg må nok erkende, at jeg kom for sent i gang med sejleriet. For med små børn hjemme og et arbejde hvor man var væk meget af tiden. Jeg kunne ikke forliges med at ligge på en ø, og ikke kunne komme nogen steder om natten, hvis der skulle ske noget herhjemme. Så det fik ret hurtigt ende.
Thomas følte at han var kørt surt i elektrikerfaget og det var en af grundene til at han startede på maskinmesterskolen. Han følte ikke rigtigt at han kunne udvikle sig længere, så derfor maskinmesterskolen som det helt rigtige for ham.
- Jeg var nok kørt lidt sur i elektrikerfaget, da jeg startede på maskinmesterskolen. Der var ikke rigtig nogen steder at vokse hen. Det eneste jeg havde i udsigt, var at fortsætte med at kun lave elinstallationer, og ikke vokse nogen steder. Så derfor tog jeg uddannelsen, og så var det faktisk meningen, at jeg ville have været ude at sejle. Så der havde jeg lige en pause fra el-faget på tre år … ja, og tre og et halvår i forbindelse med skolen.
Idéen om at blive selvstændig opstår
Mens Thomas læste på maskinmesterskolen, så opstod idéen med at starte selvstændigt. For uddannelsen på maskinmesterskolen involverer også en elinstallatøruddannelse. Så der kan man gå ind og bruge den som fagligt ansvarlig, når man starter op som selvstændig elinstallatør.
- Det var begyndelsen og så startede Sattrup El, og nu sidder vi her i dag. Det var den 1. oktober 2016. Det er lige godt seks år siden … tiden den flyver. Ja, det synes jeg godt nok.
Thomas og hans hustru Pia måtte kigge hinanden dybt i øjnene, og overvejede en række spørgsmål som: var kundegrundlaget stort nok til en elektriker i byen? Havde folk behov for endnu en elektriker? Sammen besluttede de at give firmaet et år og så se hvordan det gik.
- Men det tog ikke lang tid, før der så småt begyndte at komme de første små opgaver til firmaet. Jeg har en bekendt, som skaffede mig ind i en boligforening i Aarhus, hvor jeg kørte videre ud i to dage, fast om ugen. Så begyndte jeg lige så stille at få skrevet nogle fakturer ud, til flere kunder. Og så tog det sku’ fart, lige pludselig. Så ja, og så er resten historie som man siger.
Ville have haft flere ansatte
Da Thomas startede Sattrup El op, var det planen at firmaet skulle ende med at have 4 eller 5 elektrikersvende ansat. Han ville ikke have at firmaet skulle være større end at han selv kunne overskue det og samtidig være arbejdende mester. Det var planen og drømmen i begyndelsen.
- Dengang jeg startede op, der var planen, at det skulle ende med 4 eller 5 svende. Og så kunne vi køre et lille mindre firma, som jeg selv kunne overskue og så selv være arbejdende mester. Det var planen og drømmen dengang.
Thomas har forsøgt at tiltrække medarbejdere, men han ved det er svært når man er et enmandsfirma. For man kan ikke helt tilbyde det sammen som større firmaer.
- Henad vejen, har jeg forsøgt at hyre nogle folk, altså søgt efter folk. Men det er svært, når man bare har et lille enmandsfirma at komme ud og få fat i folk. Det er nok mere attraktivt at komme til de lidt større virksomheder, hvor der er julefrokost. Så har de jo større pladser og mange kolleger.
Thomas afviser bestemt ikke at firmaet kun skal være ham i al fremtid. Hvis den rigtige medarbejder kommer forbi, så afviser han ikke at udvide med flere ansatte.
- Jeg tror måske, jeg har forliget mig med, at jeg godt kan køre det selv. Det kan jeg hele selv styre, og på den måde er jeg nok mest fri, tror jeg, et eller andet sted. Men jeg skal overhovedet ikke afvise, hvis en rigtig mand lige banker på dørene og jeg har arbejde dertil, så er det ikke fordi, jeg ikke vil have nogle folk.
Sattrup El løser mange opgaver
Thomas’ arbejde og de mange forskellige opgaver gør at han sjældent kommer til at kede sig eller gentage arbejdet. Det er netop det han holder rigtig meget af.
- Jeg ved aldrig om morgenen, hvor jeg ender når dagen er slut. Altså det jeg ved først, når jeg går i seng, hvor jeg har været den dag. Og sådan er det, og sådan er det hver dag. Og sådan ville det jo også være, hvis jeg fik en svend ansat. Og det er der nogen, der kan forlige sig med det, men det er bestemt ikke alle. Men nogle gange kunne det da være fint nok, hvis jeg kunne lave planer kl. 17 om eftermiddagen, og så vide de holder. Men det er altså... det er gamet. Det er sådan, det er.
Thomas har masser af opgaver som skal løses og nogle er mere akutte end andre. Han har som sådan ikke døgnvagt på telefonen men skulle den ringe lidt sent eller tidligt vil han sikkert tage den og fortæller:
- Når det er sådan, at jeg tager de opgaver, jeg tager, så må jeg jo forvente, at der vil være nogen, som ringer og siger, at vi har et umiddelbart problem, hvis et HFI-relæ er slået fra. Det kan man jo ikke vente med til i næste uge. Eller en stald, hvor ventilationen er gået ned på en sommerdag, så går det altså ikke, at man bliver væk. Sådan nogle opgaver, dem er masser af. Og det er bare sådan det er. Men det er jo mange af de her småopgaver, som jeg har specialiseret mig i. Jeg tror ikke, jeg kunne trives med at gå på den samme arbejdsplads i 14 år, eller en måned ad gangen.
Sygedage dur ikke
Når man er en enmandsvirksomhed så er man klart nok mere sårbar ved for eksempel sygdom, men Thomas er en robust type som ikke bare bliver hjemme fordi han hoster lidt.
- Jeg tror, at når det er ens egen virksomhed, så gør det, at man ikke bliver hjemme, bare man hoster en lille smule. Og det skal gøre meget ondt, inden man bliver hjemme. Jo, men konsekvenserne er jo, at det ikke bliver udført, det arbejde, der skal udføres. Men om man så kan sige, som tiderne er lige nu, med uforudsigelige nedgang i arbejdet, krig og gasmangel, og hvad har vi, alt det der. Det er sådan set fint nok, at jeg ikke har fire mand, jeg skal skaffe arbejde til.
Thomas udfører det mest almindelige elarbejde og primært for private kunder. Firmaet er ikke stort nok til at tage mellemstore og store virksomheder ind som kunder.
- Der er jo nærmest ikke det, jeg ikke rører ved, men jeg holder mig hovedsageligt til almindelige el-installationer, både i bolig, i nybyggere, renoveringer og fejlsøgninger. Så har jeg også noget landbrug som kunder. Ved lejligheder laver jeg installationer til varmepumper, men sådan noget som varmepumper, at lave selve varmepumpen, det er jo blevet en rigtig mange elektrikers nye niche. Hvis kunder spørger, så laver jeg selvfølgelig også det.
Grøn omstilling
Vi står i en tid med grøn omstilling og det giver masser af arbejde til elektrikerne men også en del udfordringer.
- Du kan jo altid koble et solcelleanlæg til nettet, men det kræver, at du bliver koblet til en eldistributør som skal give tilladelse til det. Det er kompliceret med de forskellige ordninger om hvordan du bliver tilbagebetalt og hvor hurtigt du skal bruge strømmen, når du producerer den og alt det der.
Sattrup El hjælper gerne med alle typer grønne anlæg som solceller, varmepump, ladesstandere og hvad der ellers måtte dukke op. Thomas Jacobsen fortæller at hvis han ikke selv er inde i området eller det ville tage ham for lang tid, har han gode samarbejdspartnere som kan træde til og hjælpe med at udføre opgaverne. Så man ringer aldrig forgæves til Sattrup El.