Folkekirkens Nødhjælp tvunget til drastiske nedskæringer: 1,1 millioner mennesker mister livsvigtig hjælp



Folkekirkens Nødhjælps nedskæringer rammer de mest sårbare. 1,1 millioner mennesker mister livsvigtig hjælp, mens organisationen kæmper for at opretholde nødhjælpen i konfliktområder. Din støtte kan gøre en forskel – meld dig som indsamler den 9. marts. (Foto: Folkekirkens Nødhjælp)

NØDHJÆLP - Amerikansk bistandsstop rammer verdens mest sårbare – organisation tvinges til at afskedige medarbejdere og lukke projekter.

Af Jørn Kildall. Foto Folkekirkens Nødhjælp

Den globale nødhjælpsindsats står over for en alvorlig krise. Folkekirkens Nødhjælp har meddelt, at de må skære støtten til 1,1 millioner mennesker i nød som følge af det pludselige amerikanske bistandsstop. Beslutningen har vidtrækkende konsekvenser for udsatte befolkningsgrupper i konfliktområder verden over.

Samtidig må organisationen selv gennemføre en omfattende spareøvelse, der blandt andet fører til afskedigelser af omkring 10 procent af medarbejderne – både i Danmark og i de berørte lande. På hovedkontoret i København er 14 stillinger allerede blevet nedlagt, men samlet set forventes 150 stillinger at forsvinde.

"Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp har aldrig været større, men vi og mange andre humanitære organisationer tvinges nu til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte," udtaler Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Ifølge organisationen betyder de amerikanske nedskæringer, at væsentlige projekter lukkes ned eller reduceres kraftigt. Dette inkluderer blandt andet arbejdet med at fjerne landminer i DR Congo, stop for kontantnødhjælp til flygtningefamilier i Sydsudan samt drastiske nedskæringer i madrationer til flygtninge i det nordlige Etiopien.

Massive konsekvenser i flere af verdens brændpunkter

USA stod for 15 procent af Folkekirkens Nødhjælps samlede indtægter, svarende til 140 millioner kroner. I alt 18 projekter i 9 lande er direkte ramt af den manglende støtte. De hårdest ramte områder inkluderer DR Congo, Sudan, Sydsudan, Etiopien og Libanon, hvor sårbare befolkningsgrupper nu må klare sig uden afgørende humanitær bistand.

Organisationen havde håbet, at visse dele af den amerikanske nødhjælp kunne fortsætte, men den dialog er nu definitivt lukket.

"Vi troede på, at humanitær hjælp til verdens fattigste ville være hævet over ideologiske dagsordener. Men med Elon Musk som en af de drivende kræfter bag nedlukningen af USAID, er hele organisationen blevet forvandlet til rygende pindebrænde fra den ene dag til den anden. Det er en omvendt Robin Hood uden historisk sidestykke," siger Jonas Nøddekær.

Lokale partnere i stor fare – tusindvis af organisationer risikerer at lukke

Folkekirkens Nødhjælp arbejder tæt sammen med lokale partnere i udviklingslande, men mange af disse står nu over for en akut økonomisk krise. Tusindvis af civilsamfundsorganisationer i det globale syd risikerer at måtte lukke som følge af de 300 milliarder kroner, USA har suspenderet.

"Lokale civilsamfundsorganisationer er fundamentet for at skabe udvikling og hjælpe mennesker i nød. Vi skal gøre alt, hvad der er muligt, for at beskytte dem. Det gælder både landbrugsprojekter, fødevareforsyning, sundhedsklinikker, vaccineprogrammer og støtte til kvindelige iværksættere og menneskerettighedsorganisationer," siger Nøddekær.

Situationen forværres yderligere af, at flere europæiske lande, herunder Frankrig, Tyskland og Storbritannien, også skærer i udviklingsbistanden for at prioritere øgede forsvarsudgifter.

"At sende regningen til verdens fattigste er ekstremt kortsigtet og vil kun skabe mere ustabilitet i en verden, der allerede skriger på stabilitet," advarer Nøddekær.

Danskerne opfordres til at hjælpe

For at afbøde de værste konsekvenser af nedskæringerne opfordrer Folkekirkens Nødhjælp nu danskerne til at støtte op om deres landsindsamling, som finder sted søndag den 9. marts.

"Enhver donation gør en forskel. Jo flere midler vi kan skaffe, desto flere projekter kan vi forsøge at holde i live," siger Jonas Nøddekær.

Folkekirkens Nødhjælp har sat alle sejl ind for at omfordele ressourcer og reducere skaderne af bistandsstoppet, men uden yderligere støtte risikerer verdens mest udsatte mennesker at stå uden den livsvigtige hjælp, de har brug for.

FAKTA

  • 1,1 millioner mennesker mister nødhjælp fra Folkekirkens Nødhjælp.
  • 140 millioner kroner i støtte fra USA bortfalder.
  • 18 projekter i 9 lande direkte berørt af nedskæringerne.
  • 150 stillinger nedlægges globalt, heraf 14 i Danmark.
  • Landsindsamling søndag den 9. marts – alle opfordres til at deltage.
     
Jørn Kildall

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025