Guldsmeden hygger sig i Åstruplund



I Åstruplund findes et hus, man måske ikke umiddelbart lægger mærke til, når man passerer det. Her bor guldsmeden TORN, også kendt som Torben Nørbo, som sætter stor pris på sit håndværk og de mange forskellige opgaver, det indebærer. Hans indtræden på arbejdsmarkedet begyndte dog et helt andet sted.

Af Jørn Kildall

Lige efter folkeskolen trak Torben Nørbo i den grønne uniform og blev professionel soldat hos Telegrafregimentet i Fredericia.

- Det var et job, jeg virkelig var glad for, men det var også et hårdt job. I slutningen af mine 20'ere fik jeg problemer med skulderen og måtte erkende, at min karriere i Forsvaret var ved at være forbi, indleder Torben Nørbo.

Guldsmed ved et tilfælde

Torben blev indstillet til revalidering og stod overfor at skulle finde ud af, hvad han ville. Urmager lå højt på hans liste, så han undersøgte jobmulighederne i den branche. Men det viste sig næsten umuligt at finde en læreplads på det tidspunkt, så den mulighed måtte han opgive.

Ved et tilfælde kom Torben forbi guldsmed Niels Vase i Hasselager ved Aarhus. Han blev overrasket over at finde en guldsmed beliggende uden for byens strøg og besluttede at kigge ind i værkstedet.

- Jeg begyndte at stille spørgsmål til branchen, og Niels var først afvisende, da han næsten dagligt blev kontaktet af unge, der søgte en læreplads. Men jeg spurgte, om jeg måtte være i værkstedet i en periode for at snuse til faget og finde ud af, om det kunne være noget for mig? Det fik jeg lov til, for praktikanter koster jo ikke noget, griner Torben.

En ny vending: Fra Forsvaret til guldsmedens værksted

På det tidspunkt havde Torben ingen erfaring eller forudsætninger inden for guldsmedefaget, men hans nysgerrighed drev ham til at lære mere. Han gik i gang med at udføre de forskellige værkstedsøvelser, som praktikanter normalt laver, og efter 14 dage fik Torben nøgle til værkstedet. Kort tid efter begyndte han også at arbejde med reparationer.

- Efter 3-4 måneder endte det med, at vi lavede en lærekontrakt… og her startede mit liv som guldsmed… en levebane, som jeg bestemt ikke har fortrudt.

For Torben var arbejdet det stik modsatte af, hvad han tidligere havde lavet i Forsvaret:

- Det var som at træde ind i en boble af fred og ro, det var fantastisk. Jeg elskede Forsvaret, men der var aldrig ro… det var der her. Jeg blev udlært af en gammel mester, der virkelig kunne lære fra sig, og den viden giver jeg nu videre til Thorbjørn, der er lærling hos mig.

Vejen ind i guldsmedebranchen

Torben føler sig heldig, selvom det hele var lidt tilfældigt. Han fortæller, at mange unge mennesker søger ind på faget, og at pigerne er i overtal. Men mange af dem ved ikke, hvad faget egentlig indebærer.

- Jobbet er ikke særlig feminint. Vi har ikke lange negle, og fingrene er sorte hele tiden. Det overrasker nok en del, når de opdager det, konstaterer Torben Nørbo.

Fra svendeprøve til karrierestop

Ved sin svendeprøve scorede Torben topkarakter med et 11-tal på den gamle karakterskala. Samme år deltog han ved DM i Guldsmedehåndværk for lærlinge.

- Vi var tre fra mit hold, som meldte os til konkurrencen. Det gik godt, og jeg vandt førstepræmien. Mens jeg sad og arbejdede, fik jeg mange jobtilbud på messen. Jeg begyndte hos guldsmed Bo Gindeberg i Horsens, og her var der masser at lave. Men det sled på mine hænder, skuldre og led.

Torben fik et nyt tilbud fra Guldsmed Boye i Aarhus, og kort tid efter begyndte han på værkstedet. Men kort tid efter kom finanskrisen, som satte en stopper for mange aktiviteter i guldsmedebranchen.

- Når der er krise, bliver luksusvarer nedprioriteret. Jeg nåede at have tre gode og lærerige år hos guldsmed Boye, hvor jeg lærte en masse og fik god erfaring.

Selvstændighed og vækst

I 2009 valgte jeg at starte selvstændig 100%, for det var næsten umuligt at få arbejde andre steder.

Torben Nørbo udfører reparationer for en række butikker, hvilket betyder, at han kan have et par medarbejdere ansat på værkstedet.

- Jeg startede mit eget værksted op på Østbirkvej i Rådved, og det var ikke større end 9 kvm. Men det bredte sig hurtigt, og snart var hele underetagen inddraget til forretningen. For tre år siden flyttede vi til Åstruplund.

Livscyklus for smykker

- Smykker går i stykker, de holder ikke evigt. Sten kan falde ud, og vi bliver alle tykkere eller tyndere, så smykkerne skal tilpasses og halskæder skal forlænges så reparationer fylder mest i vores arbejde, da vi betjener mange butikker.

Stigende efterspørgsel på nyt design

Torben oplever at der er et opsving i antallet af fremstilling nye smykker, og kunderne kommer fra et stort geografisk område til Guldsmed TORN i Åstruplund.

Fra gammelt guld til unikt smykke

Hos Torben Nørbo laver man udover reparationer også nye smykker til kunderne og ofte kommer kunden ind med en pose guld, som skal laves om det et unikt smykke.

- Sammen med kunden finder vi ud af hvilket smykke vi skal fremstille af guldet. Her begynder jeg at tegne og finde modeller og skitser frem. På den måde pejler vi os ind på hvad kunden ønsker. Når jeg har lavet en tegning, så arbejder jeg sammen med kunden om hvordan smykket skal være og vi ændrer det ofte en smule undervejs i processen.

Ingen smykker er ens

Når Torben har lavet et smykke til kunden, så kommer det næste smykke heller ikke til at ligne det forrige og han vil også kalde dem for unika. Han har derfor heller ikke kollektioner på hylderne.

- Når jeg indimellem får en god ide, så fremstiller jeg et smykke som ender i min udstillingsmontre som inspiration for mine kunder. Folk kender mig på at de kommer med noget i butikken og så laver jeg noget specielt til kunderne, slutter Torben Nørbo af.

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024