I Bangladesh med Dansk Røde Kors



Sammen med 12 andre frivillige fra Dansk Røde Kors tog jeg til Bangladesh – et af verdens mest tætbefolkede lande - i slutningen af maj. Formålet med turen var at besøge Røde Kors’ venskabsprojekt i Bangladesh – et besøg, der bød på oplevelser ud over det sædvanlige. Oplevelser, der har gjort indtryk. Oplevelser, der er værd at fortælle om. 

Af Dansk Røde Kors

Det nuværende samarbejde mellem Bangladesh Røde Halvmåne og Røde Kors Danmark støttes af de danske lokale Røde Kors afdelinger, og har fokus på projekter relateret til klimaforandringer, psykosocial støtte og beskyttelse af udsatte grupper – særligt i Cox’s Bazar, der huser verdens største flygtningelejr. 

Dødelige klimaforandringer

At landet er et af de mest sårbare steder i verden – særligt over for oversvømmelser og cykloner – fik vi bekræftet, da vi talte med indbyggerne i et lille lokalsamfund, der ligger ca. 2 timers sejlads fra nærmeste større by.

Når stormfloden og oversvømmelserne rammer – og det gør de hyppigere og voldsommere end nogensinde før – må folk flygte for at redde livet. De søger bl.a. ophold på byens skole, der også fungerer som ’safe shelter’, da den er bygget på meterhøje pæle. 

På skolen er der blevet opsat en stor vandbeholder og 6 vandhaner, der sørger for rent drikkevand til hele lokalsamfundet året rundt. 

Til trods for de tilbagevendende naturkatastrofer har de lokale mange og konkrete ideer til forbedring. De ønsker sig:

  • en båd og redningsveste ejet af lokalsamfundet for at redde flere fra at drukne i monsunsæsonen
  • lynafledere, der skal nedbringe dødstallet som følge af lynnedslag under uvejr
  • og træer for at bekæmpe jorderosion forårsaget af de årlige oversvømmelser 

Selvom der er mange udfordringer, er det fællesskabet i lokalsamfundet, der giver dem kræfterne til at bygge byen op igen og starte forfra år efter år.
 

Røde Kors i Bangladesh

Verdens største flygtningelejr

I den sydlige del af landet besøgte vi Cox’s Bazar; en turistdestination med verdens længste naturlige sandstrand, men også hjemsted for Kutupalong-lejren, hvor over 1 million statsløse Rohingyaer bor fordelt på 33 camps.

Nogen har boet i lejren siden 2017, andre har boet der i kortere tid og de yngste er endda født inden for lejrens pigtrådshegn. Hvad de alle har tilfælles er ønskerne om frihed og at vende tilbage til deres liv i Myanmar – to ønsker der ikke umiddelbart ser ud til at gå i opfyldelse. 

Hverdagen er præget af frygt. Frygt for ikke at få nok mad. Frygt for en dårlig fremtid for børnene. Frygt for at ende sine dage i lejren. Frygt for aldrig at gense familiemedlemmer. Frygt for overfald. Frygt for at miste det sidste af det man har kært. 

Derfor er en af de vigtigste opgaver for de frivillige i lejren at lytte. 

Venskabsprojektet har været med til at opføre nogle Community Safe Centers, hvor de frivilliger yder psykosocial støtte til alle aldersgrupper gennem leg, kreative aktiviteter, samvær og workshops. 

Det centrale er den enkeltes behov og mange af lejrens beboere kommer trofast i centrene dagligt. 

Mange af de unge piger, jeg mødte, fortalte, at de kommer i centrene dagligt for at bruge tid med deres veninder, være kreative og deltage i workshops for at lære om bl.a. mentalt helbred. For dem giver centrene en velkommen pause i en ellers usikker hverdag. 
 

En livsvigtig livsstil

Udover møderne med de mange lokale, der så generøst og tillidsfuldt delte deres historier og tanker med os, er det selve de frivillige fra Bangladesh Røde Halvmåne, der har gjort størst indtryk på mig. Sjældent har jeg mødt så passionerede og handlekraftige unge mennesker. De er stolte af at være frivillige og med god grund; de gør virkelig en positiv – i nogle tilfælde endda livsvigtig – forskel for de mennesker, de hjælper. Af præcis den grund er det også meget pretigefyldt og velanset at bære den røde vest med Bangladesh Røde Halvmånes logo, og for de frivillige bliver det en livsstil. 

Foredrag

Hvis man vil høre flere historier fra Bangladesh eller et af Røde Kors Danmarks andre venskabsprojekter, kan man booke et foredrag med en af de officielle foredragsholdere via Røde Kors’ hjemmeside. 
Jeg selv vil også være at finde på listen over foredragsholdere lidt senere på året, hvor jeg vil dele flere historier og indtryk fra rejsen.
 

Lignende artikler

Røde Kors

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024