I begyndelsen af året fik beboerne i Voerladegård en ny flot titel: Årets Landsby i Skanderborg kommune. Titlen er meget fortjent da byen har et meget højt antal af ildsjæle som har mange bolde i luften og som tiltrækker nye indbyggere, de laver masser af aktiviteter for indbyggerne og gør byen til et godt sted at bo. Vi satte et par af ildsjælene stævne, og mødte formanden for Voerladegård Borgerforening Brian Toft og sekretær i bestyrelsen Thomas Hedegaard, og hørte om hvad de går og laver i byen.
Voerladegård blev indstillet til årets landsby blandt syv andre i Skanderborg kommune og blev årets vinder 2020. På Damtoften i Voerladegård har formand Brian Toft inviteret os ind i sine hyggelige lokaler hvor han også driver sit firma Fadandel.dk. Brian flyttede selv til byen for 16 år siden og var ligesom mange andre rundt og se hvad der var på egnen og kunne hurtigt konstatere at et hus i Ry næsten kostede det dobbelt af hvad de skulle betale i Voerladegård. Sekretær i Borgerforeningen Thomas Hedegaards historie er næsten den samme – han kom fra en lejlighed i Århus og fandt ud af, at man næsten forærede byggegrunde væk kun 30 minutter fra Århus C.
Borgerforeningen er næsten ny
Brian Toft har været formand for Voerladegård Borgerforening siden januar i år og foreningen blev etableret i 2017. Foreningen har erstattet det tidligere fællesråd og har beslutningsretten til at sætte nye initiativer i søen som kan udvikle byen og formand Brian Toft indleder:
- Borgerforeningen er relativ ny vi går ind i vores fjerde regnskabsår og vi favner meget bredt: byggegrunde, vandrestier, naturfredning, cykelsti osv. – vi har mange projekter i luften hele tiden. Foreningen gør meget forskelligt for byen, vi involverer de unge, laver spædbarnsgymnastik, sport og vi kan tilbyde stort set alle sportsgrene i byen. Vi ombyggede også den gamle gymnastiksal til at være multisal.
Folk vil helst blive boende i Voerladegård
Mange af de ældre vælger at blive boende selvom det måske var nemmere at flytte tættere på de større byer med indkøbmulighederne lige udenfor døren. Voerladegård har desværre ikke nogen indkøbmuligheder og man må handle i Skanderborg, Østbirk, Brædstrup eller Gl. Rye, men byen kan noget som holder de nuværende beboere i byen og samtidig er man i stand til at tiltrække nye indbyggere.
- Vi er gode til at hjælpe hinanden her i byen og vi hilser på hinanden og holder øje med hinandens huse. Det er rart at bo i Voerladegård, siger Brian Toft og lyser op.
Byggegrundene bliver hurtigt solgt
I Voerladegård er der indenfor de sidste ti år blevet udstykket grunde på Blegsø Banke I og II, med hhv. 36 og 18 grunde. På Blegsø Banke II er der solgt 11 grunde og området er næste fuld bebygget. Hvilket er fuldt forståeligt når man ser udsigten fra grundene.
Thomas Hedegaard er primus motor i at promovere byggegrundene, som ejes af Skanderborg kommune. Han kan fortælle at det er vigtigt at man kan tiltrække børnefamilier til Voerladegård:
- Vi må ikke gå i stå i byen og vi har brug for børnefamilier, så dagpleje, vuggestue, børnehave og skolen stadig har børn til at sikre deres fortsatte eksistens. Det har været et vigtigt projekt for os at sætte gang i grundsalget og vi har hele tiden været i god dialog med Skanderborg kommune om hvordan vi kunne tilpasse tingene og fx få ændret i lokalplanen, så den afspejler virkeligheden.
Man har afholdt Åben By- og Åben Byggegrund-arrangementer, samt brugt penge på annoncering til at promovere byen og dens muligheder. Thomas Hedegaard kan konstatere at det har hjulpet på grundsalget i byen og han supplerer:
- Det pudsige er at seks af byggegrundene er solgt til beboere i Voerladegård eller folk som bor i nærområdet. Det var ikke hvad vi havde forventet, men det viser også at Voerladegård ikke er en by man flytter fra. Mange af nybyggerne var ”vokset ud” af deres huse og valgte at bygge noget der var større på Blegsø Banke II.
Tilflytterne får meget grund for pengene
Brian Toft kan også konstatere, at den generelle tendens med at mange flytter ”ud på landet” fra de større omkringliggende byer også gælder i Voerladegård:
- Vi så det samme tidligere med Blegsø Banke I, hvor de lokale valgte at bygge nyt på området. Vi får også tilflyttere fra Århus og Horsens, og på den måde vokser Voerladegård stille og roligt – ja vi har faktisk en pæn stor vækstrate i indbyggertallet. Mange har fundet ud af, at man får meget for pengene her ude også selvom vi mangler indkøbsmulighederne helt tæt på, men mange af dem arbejder alligevel i Århus og Horsens og kører ind til købmanden eller Brugsen på vejen hjem.
Thomas Hedegaards flyttehistorie passer fint ind i de øvrige fortællinger fra andre tilflyttere:
- Jeg flyttede selv fra Århus og herud, fordi man kunne købe en byggegrund til 300.000 kr. som nemt kunne koste 3 – 4 gange mere i Århus. Voerladegård ligger i et smørhul tæt på de større byer som Århus, Skanderborg, Horsens, Silkeborg og Vejle hvor der er adgang til et par hundrede tusinde arbejdspladser indenfor 30 minutters kørsel.
Brian og Thomas brænder tydeligvis for at tiltrække flere til Voerladegård, og de kunne fortælle at de havde flere projekter i støbeskeen som de ikke kunne løfte sløret for endnu.
Man bor midt i naturen
Som tilflytter fra en stor by siger både Brian Toft og Thomas Hedegaard, at naturen er et af de største aktiver for byen.
- På fem minutter så er vi nede i skoven og på ti minutter står man ved kanten af Mossø. Vi har også lige fået etableret en kano- og kajakforening, da vi fandt ud af, at der bor en del gamle roere i byen – og med Mossø lige i baghaven var det oplagt at lave en forening og bruge søen som er placeret i nogle af Danmarks smukkeste omgivelser, afslutter en glad formand for Voerladegård Borgerforening Brian Toft.
Kildall