Interview med redaktøren



Jørn Kildall, redaktør på Østbirk Avis Østjydsk Avis

At lave et interview med sig selv kan virke skørt, men her vil jeg prøve at besvare nogle af de spørgsmål som jeg allerede har hørt og som ganske givet dukker op, når jeg overtager redaktørstolen på Østbirk Avis Østjydsk Avis.

Hjemme i privaten hos Jørn Kildall møder vi avisens kommende redaktør, den sjette i rækken på 95 år. Han byder os velkommen og beder os om at tage plads…

Stop, stop, stop! Det dur ikke at interviewe sig selv! 

Hvordan griber man det an? Et essay, en kronik, et læserbrev, en klumme? Ved I hvad? Jeg skriver bare hvad der nu falder mig ind… så holdt godt fast, for nu begynder det!

Hvem er ham Jørn Kildall?

Den korte historie er at jeg blev født i 1963 nord for Århus – ja det blev stavet med Å da jeg kom til Verden – og jeg boede i Århus indtil 2005, hvor vi byggede hus i Østbirk. Jeg er gift med Lisbet og sammen har vi to piger Emilie og Caroline.

Min karriere har været sammensat af mange forskellige områder fra IT-verden, fotograf, den grafiske branche og et kort smut omkring hospitalet i Horsens som serviceassistent. 

Da vi flyttede til Østbirk, udgav jeg i 2008 en fotobog om egnen som ligger i postnummer-området 8752. Dette arbejde skabte mange nye og gode kontakter, og det er et netværk jeg stadig trækker på som skrivende reporter på Østbirk Avis Østjydsk Avis.

Her mødte jeg avisens redaktør Peder og Mette Stougaard første gang. På det tidspunkt var navnkundige Bjarne Jensen med mærket BOGO tilknyttet avisen, og han dækkede stort og småt i avisens dækningsområde. Jeg husker ham som en flot mand med det hvide skæg, altid med fototasken om halsen og klar til at fotografere.

På samme tid havde jeg åbnet eget fotostudie i Østbirk og Peder Stougaard var god til at hyre mig ind som freelance fotojournalist når Bogo var forhindret og her kunne jeg levere små artikler og fotografier til vores lokalavis. Det var et samarbejde jeg virkelig nød.

Arbejdet med at skrive havde jeg allerede beskæftiget mig med inden vi flyttede til Østbirk. I forbindelse med frivilligt arbejde for musikforeninger i Aarhus havde jeg skrevet masser af artikler og koncertanmeldelser, og fik skabt en masse erfaring og rutine indenfor det journalistiske fag. 

I årene 2004 – 2015 var jeg frivillig på Tunø Festival, hvor jeg kastede mig over PR og marketing. Her fik jeg masser af erfaring i at skrive, i markedsføring og i at skabe indhold. Det gik sådan at jeg blev ”formand” for hele Tunø Festivals pr-område, med ansvar for frivillige, budget og tidsplaner. Jeg sluttede min ”karriere” hos Tunø Festival med at sidde tre år som formand for hele Tunø Festival – det var en meget lærerig tid, hvor jeg kan bruge mange af erfaringerne i mit nye job som ”chefredaktør”.

Det store tab

I maj 2018 var der indrykket en notits i Østbirk Avis Østjydsk Avis med overskriften: Fotoskribent. Peder Stougaard søgte en skribent som kunne dække udvalgte begivenheder for avisen. Det lød spændende og jeg havde en god samtale med Peder og Mette, og inden jeg forlod redaktionen, var jeg hyret ind som fotoskribent og ugen efter havde jeg en artikel i avisen om Lindas Drøm på Storegade i Østbirk, samt en lille video om blomsterbutikken.

Nu gik det stærkt og jeg leverede 4 – 5 artikler hver uge, samtidig med at jeg var ansat på Horsens Sygehus og havde et fotostudie kørende ved siden af.

Desværre var Peder Stougaard syg på dette tidspunkt og selvom han virkede frisk, sugede sygdommen kræfterne ud af ham og 15. august 2018 mistede familien, vennerne og avisen et fantastisk dejligt menneske - en tredje generations avismand takkede af, alt for tidligt.

Her var avisens fremtid også i spil, men Mette Stougaard tog udfordringen op og midt i den sværeste tid af alle, fik hun med overmenneskelig styrke lavet avisen så den udkom som vanligt.

På dette tidspunkt trådte jeg på fuld tid ind i arbejdet med avisen og fandt ud af hvor mange opgaver Peder Stougaard havde løftet ene mand og altid med det velkendte smil i ansigtet. Samarbejdet de sidste 2½ år med Mette Stougaard har givet masser af erfaring og hår på brystet – for det kræver masser af blod, sved og tårer, at lave en lokal ugeavis som skal udkomme til tiden hver eneste uge, året rundt!

I slutningen af dette år fik Mette Stougaard en mulighed for at vende tilbage til sit gamle arbejde som klinikassistent i Brædstrup. Et tilbud hun tog mod og jeg blev spurgt om jeg var interesseret i at fortsætte arbejde med Østbirk Avis Østjydsk Avis?

En hundredårig i en digital tidsalder

Det er med stor respekt og ærefrygt jeg går til arbejdet med at lave lokalavis. Østbirk Avis Østjydsk Avis kan om fem år fejre sin 100-års fødselsdag – det store spørgsmål er om der stadig er behov for lokale ugeaviser i 2025? Hvis jeg ikke troede på at lokale aviser stadig har deres eksistensbetingelse, så havde jeg heller ikke sagt ja til muligheden.

Det følgende kan nemt komme til at lyde grådkvalt, og nogle vil måske råbe: tag en tudekiks og tør øjnene! Det er bestemt ikke meningen, men et forsøg på at forklare hvordan Verden opleves, set fra maskinrummet på en lokalavis.

Vi er i et presset marked, da alle aviser både danske og udenlandske det sidste årti har oplevet at annonceringen flytter fra de traditionelle printmedier og over på de digitale platforme. Det er nemt, det vil jeg gerne indrømme, men annoncørernes penge er dem som holder uge- og dagblade kørende. Det er annoncerne som betaler lønnen til medarbejderne, det er annoncerne som betaler for at denne avis kan produceres, trykkes og uddeles i 13.000 eksemplarer – helt gratis – hver eneste uge!

Nyhedstørke

Uden annoncører, ingen aviser. Det er nemt at forstå, det svære er at forestille sig et lokalsamfund uden trykte og/eller digitale aviser. Uden journalister som kan skrive om det som rør sig i samfundet. Hvad gør det ved et samfund, hvis der ikke længere findes ”den fjerde Statsmagt”? 

Udtrykket nyhedstørke kommer fra USA, hvor avisdøden uden for storbyerne er et velkendt fænomen. I vores eget land mærker man noget som ligner på Djursland. Der er ikke mange journalister tilbage på de få lokalredaktioner som er tilbage og selv garvede politikere beklager fraværet af modspil fra de lokale medier. Nærværende avis er upolitisk og tager ikke stilling til politikernes arbejde som sådan. Men vi sørger for at dække livet som det leves i vores lands- og mellembyer. Hvis vi ikke gjorde det, ville vi opleve en nyhedstørke og ”nyhederne” ville blive erstattet med ”sidste nyt” fra de sociale medier.

I får da støtte i hoved og r…?

Mange danske aviser modtager mediestøtte, bare ikke de mindste private lokalaviser. Vi får kun de penge som annoncørerne vil bruge i vores spalter. Mediebranchen og i særdeleshed de trykte medier har ventet på, at regeringen skulle få færdiggjort medieforliget, men Corona-krisen fik sat en effektiv stopper for arbejdet. Men I har da fået erhvervsstøtte under corona-krisen vil nogen sige. Ja, det har avisen og beløbet svarer til mindre end 4% af vores omsætning, så det hjælper hverken til eller fra.

Vi vil som medie gerne konkurrere på lige vilkår, men med gigantiske medie-spillere som næsten har monopol på annoncemarkedet; Facebook og Google, som begge har næsten uudtømmelige pengetanke er det svært at tiltrække nye annoncører. 

Der er måske håb forude. Både EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og flere politikere på Christiansborg taler om at lave lovgivning, så de mindre nationale spillere stadig kan være med – men indtil videre er det kun løs snak.

Er der behov for en trykt avis?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af hvem du spørger og hvad man søger. For mange af avisens læsere er vi et af ugens højdepunkter – noget man ser frem til. Yngre personer henter deres informationer på Internettet, og her går det stærkt og nogle gange virker nyhederne også overfladiske og ligegyldige.

Svaret på spørgsmålet kan måske besvares med et spørgsmål: hvilket segment tilhører du? Hvis du er ung, henter du meget information fra Internettet. Hvis du er ældre, vil du gerne have informationer fra noget du kender? Den store opgave for de trykte medier i dag er at tiltrække – at vinde de yngre læsere tilbage. Indtil videre er der ikke mange som har knækket koden… men på avisen arbejder vi videre med udfordringen og hvis du har idéer til hvordan vi kan tiltrække yngre læsere, så vil vi gerne høre fra dig. Indtil videre er der behov for en trykt avis og vi vil altid gerne have læsernes holdninger til hvad der bør bringes på siderne.

Vi er avisen som dækker bredt!

For en avis som Østbirk Avis Østjydsk Avis gør vi en dyd ud af at dække alle lokale nyheder – og ingen nyhed er for lille! Vores lokalkendskab og interesse for selv de mindste nyheder gør os, synes vi selv, relevante for dem vi betjener i vores dækningsområde.

Vi dækker et stort geografisk område fra Sdr. Vissing til Ørting, og i nord fra Mossø til Lund og Stensballe i syd. Som lokalavis dækker vi mange spændende opgaver og som skrevet er intet er for småt – vi dækker bredt!

Flere skal bidrage med nyheder

For at avisen stadig skal have relevans for læserne skal vi også skrive de gode historier fra dit lokalområde. Vi har øjne og ører åbne, og gør vores bedste for at følge med i hvad der sker, men vi får bare ikke alt ind på avisens sider – derfor har vi brug for hjælp!

Vi kan altid bruge tips og oplysninger om de gode lokale historier fra dig. Hvis der sker noget som I synes er vigtigt, sjovt, interessant eller som bare skal i avisen, kan man altid kontakte os på telefon 7578 1011 eller på e-mail post@oestbirk-avis.dk. Vi kan også kontaktes på hjemmesiden eller på Facebook.

Sporten og avisen mangler dig

Vi mangler flere som vil skrive om sporten i de lokale foreninger. Der sker meget og det er svært at nå det hele. Derfor vil vi opfordre til at I indsender kampreferater og resultater, og meget gerne med billeder. Meget gerne i god tid, så vi kan få det med i den trykte avis.

Hvis du sidder i et lokalområde og har lyst til at sende os gode historier i ny og næ, så tager vi mod dem med kyshånd. Du skal ikke tænke på stavefejl og grammatik – det retter vi. Tænk på, at du kan fortælle den gode historie i netop dit lokalområde.

Erhvervslivet skal have en stor tak

Vi skriver også om virksomheder og erhvervsdrivende. Alle vores erhvervsannoncører får i det nye år tilbud om at få lavet et firmaportræt. Det er vores måde at takke for at de har valgt at støtte deres lokale ugeavis og på den måde får vi gjort opmærksom på de mange virksomheder er findes rundt i avisens dækningsområde.

Nye annoncører vil selvfølgelig også få tilbudt et firmaportræt. På den måde får man som annoncør meget mere ud af sit annoncebudget. Læserne får også mere at vide om firmaerne bag annoncerne. 

Vi har lanceret ny og moderne hjemmeside i november måned og på besøgsstatistikkerne kan vi se, at vi får rigtig mange besøgende som læser vores artikler og ser på annoncerne. I 2021 vil vi lancere muligheden for at købe bannerannoncer på siden som vises omkring 10.000 gange om ugen!

Får du kontor i til avisen?

Mange har spurgt om der stadig vil være kontor/redaktion i Østbirk. I første omgang vil alle kunne ringe eller skrive til mig – og jeg kommer gerne ud hvis det skulle blive nødvendigt. Hvis det skønnes at der er behov for et kontor med faste åbningstider, vil jeg selvfølgelig åbne det.

Tak til Mette

Til sidst skal jeg rette en kæmpe tak til Mette Stougaard for at tro på mig og lade mig fortsætte arbejdet med avisen – det er en ære. Mette har hjulpet mig med at lave en glidende overdragelse af avisen og brugt mange timer på at dokumentere og tålmodigt have ”undervist” mig og besvaret flere spørgsmål end jeg kan tælle.

Jeg ved at hun stadig er min livline selvom hun starter sit nye arbejde efter nytår. Jeg er sikker på at den får jeg brug for og læserne vil sikkert også bemærke at avisen ikke helt ser ud som den plejer, da jeg lige skal finde mine ben, når jeg skal stå alene med en stolt gammel avis.

Det var er slut på mit eget interview, nu gælder det om at finde de gode historier, samt at komme ud og hilse på læserne i vores dejlige lokalområde.

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024