Lone rejste ud ligesom Albert Schweizer



(Foto Arendina Post de Jong)

Te-Salon i Vær kirke 14 april var godt besøgt og der var 92 tilmeldte. Vi startede med kaffe og hjemme bagte boller, med hjemme lavede marmelade. Og synger Den milde dag er lys og lang, hvorefter Lone Asmussen fortalte:

Af Arendina Post de Jong

Da jeg som 14-årig besluttede, at jeg ville være læge, var jeg stærkt inspireret af Albert Schweizer og hans virke som læge i Afrika.

I 1974 blev jeg uddannet som læge, var gift og har 1 barn, og rejse på de Danske sygehuse begyndte. Blev specialist i gynækologien og obstetrik (kvindesygdom graviditet og fødsel) 13 år efter. Har fået underlige 2 børn og Afrika lå meget langt væk. I 1991 blev jeg ansat på Horsens sygehus og i 1993 overlæge på gynækologisk obstetrisk afdeling. Den 1. januar 2008 gik jeg på pension som 62-årige. Det var dejligt at være pensioneret, men svært at slippe den faglige del. Jeg blev ved med at læse vores fagbladet DSOG Dansk selskab for obstetrik og gynækologi, hvor jeg i april nummer fra 2008 så annonce hvor de søgte en speciallæge til Etiopien i 4 til 6 ugen. Det sætter tænker i gang. Jeg spurgte min mand hvad han ville sige til det, og til min forbavselse ville han med hvis der var plads i den bolig der var. Jeg søgte ind for 6 uge. Den organisation jeg blev ansat ved, var MWW Maternity World Wide Stiftet i Storbritannien og i 2005 blev der stiftet en Dansk organisation af seks kvinder i 30’erne på frivillig basses. I 2010 blev kronprinsesse Mary protektor af organisation.
 

(Foto Arendina Post de Jong)

Det Danske Maternity arbejde foregår på et hospital i byen Gimbie som liger i vest Etiopien, hospital har eksisteret siden 1947. Dansk Maternity har overtaget driften af fødegangen og i gang sat et safe birth projekt som sikre kvinder adgang til fødsel.

Da jeg fik udpeget et tidspunkt jeg skulle være udsendt, gik forberedelse i gang. En uge for afrejse fik jeg den uvirkelig besked om, at den Etiopiske fødselslæge jeg skal aflaste, var rejst med 3 timers varsel, de arbejdede dog hårdt på at der kom en anden. Der var også en god nyhed med, de jordemødre jeg skal arbejde sammen med ville være på den samme fly. Rejsen startede den 10. september med et fly fra Billund til Frankfurt hvor de mødte Belinda jordemødre som jeg skulle være sammen med, og derfra rejste vi vider til Etiopien. Nu skal det lige siges at da vi ankom i Etiopien var det nytårsaften 2001, Egypten er små 8 år bagefter ifølge vores kalender. 12 måneder med 30 dagen og 1 måneden med 5 dagen. Det er lidt forvirrende, også i mit arbejde med gravide og beregning af fødsel. 

Sygehuset var ikke det jeg har forventet, det var værre. Der var 220 fødsler mens jeg var der og 50 forbyggede kejsersnit. (I Horsens var der 25 kejsersnits om året). Der var 6 med bristet livmor.

De havde modtaget en kvinde der skulle føde sit 3. barn, hun har været undervejs 3 døgn og blev baret i en ambulance stol indtil hun undervejs kom ind i en lastbil hun skreg fra den første døgn. Hun havde en oplagt ruptur af livmor. Operation var en grusom oplevelse. Vi kunne fjerne et stort halv fordærvet barn som gav en ulidelig forrådnelsesstank i operationsstuen. Det betød vi måtte fjerne livmoren. Senere skulle hun opereres igen, men hendes mand var ved siden af hende hele tiden. Den 21. oktober endte mit arbejde i Gimbie.

(Foto Arendina Post de Jong)

Maternity foundation har udviklet en Dansk udviklede app Safe Delivery som skal give 50 lokale jordemødre i 7 etiopiske flygtningelejre til klinisk træning og undervisning på mobiltelefonen. De skal lære og håndtere komplikationer, der måtte opstå i forbindelse med graviditet og fødsel. Appen kræver ikke, at man er online.

Jeg har ikke fortrudt det, men har jeg gjort en forskel? Jeg kunne ikke være med på af det har gjort var godt, men det var ikke godt nok der var andre der kunne have gjort det bedre, hvis ikke min mand og Belinda ville have været der ville jeg nok have rejst hjemme før. Det er lige gyldig hvor mange udsendelse men ser i fjernsynet, så er det noget helt andet at være der.

Det var en imponerende foredrag, men fik øjne op for nogle forhold, som vi ikke kender i Denmark. Lone var meget ærlig og åben om forholdet i Gimbie.

Vi fik sluttet af med sangen I Denmark er jeg født. 

(Foto Arendina Post de Jong)

Lignende artikler

Arendina Post de Jong

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024