Østbirk Avis: 100 år med lokale historier og fællesskab



ØSTBIRK - Historien om Østbirk Avis afslører både ændringer og slående ligheder mellem fortid og nutid. I de gamle aviser fra 1920’erne opfordres til lokal støtte og fællesskab – en tidløs besked, der stadig er aktuel. Vi besøgte Rigsarkivet i Skejby og dykkede ned i historien, hvor avisen dengang blev kæmpet, opretholdt af annoncer og stærke lokale kræfter.

Tekst og foto Jørn Kildall

I sidste uge skrev vi om, at "arkivnisserne" Jens Glavind og redaktør Jørn Kildall var på besøg hos Rigsarkivet i Skejby. Hvis man bare er lidt historisk interesseret, er det svært ikke at blive suget ind i de mange gode historier og de mange arkivalier, som er på Rigsarkivet i Aarhus. Vi havde bedt om at få fundet de første årgange af Østbirk Avis frem, og selvom aviserne typisk kun var på fire sider, og avisens fysiske størrelse var stort set den samme, som vi kender i dag, var det svært ikke at lade sig rive med og blive fascineret, når man læste om livet i Østbirk og omegn for 100 år siden.
 

Historiske paralleller: Dengang og nu

Livet var selvfølgelig anderledes dengang, men alligevel kunne man i spalterne læse indhold, som fortæller, at så forskellige er vi heller ikke i dag fra vores oldeforældre og bedsteforældre, som levede dengang. Mange af de samme problematikker, som denne lokale avis og andre lokale aviser kæmper med i dag, var allerede aktuelle for 100 år siden.
 

Opfordring til lokal handel i 1925 – stadig aktuelt

I første nummer i 1925 opfordrede man læserne til at gøre deres indkøb lokalt, og at mange varer kunne købes enten lokalt eller i nærmeste lokale by. Det er sjovt at tænke på, at her er der stort set ingen forskel på dengang og nu. Dengang i de første år udkom avisen kun i 1.000 eksemplarer; i dag udkommer vi i 11.000 eksemplarer hver uge, dog i et større geografisk område.

Østbirk Avis' rolle i lokalsamfundet

Avisen gjorde opmærksom på sig selv og de muligheder, den havde for at styrke det lokale sammenhold, erhvervslivet og foreningerne i lokalområdet.
 

Økonomiske udfordringer i 1927

I samme artikel kunne man læse, at ”Østbirk Avis vil altid stille sin Spalter til Raadighed for upolitiske Artikler af gavnligt og belærende Indhold og for Indhold fra Land og By.” Avisen ville blive det lokale meddelelsesmiddel, befolkningen i mange år har savnet. ”Men Bladet kan kun blive det, det skal være, naar der, som bemærket, saavel fra Forretningsfolk som Læsere vises den fornødne Interesse,” sluttede artiklen af.

Et par år senere i et nummer fra 4. februar 1927 kunne man læse, at der havde været generalforsamling i Østbirk Borger- og Haandværkerforening, hvor Østbirk Avis særligt var på tapetet. Man kunne konstatere, ”Sidste Aar har jo pekuniært set ikke været godt, naar et Foretagende giver Underskud …”

En fortsat opfordring til at støtte lokalt

Man var enige på mødet om ”… at Avisen meget nødig skulde inddrages …”. Man kan læse, at avisen kun har en indtægtskilde – indtægten fra annoncerne – og at denne skal dække udgifterne til trykning, distribution og administration. En udgift på 4.500 kr., hvilket svarer til ca. 185.000 i dag. I dag er det beløb omkring 10 gange større. Man afslutter artiklen med at takke foreninger, kommuner og landboerne for deres støtte og opfordrer håndværkere og handlende til at vise lige så stor interesse, da de kan få stor gavn af at være at læse i avisens spalter.

Jeg ville lade en 100 år gammel opfordring gå videre til både læsere og annoncører om at handle og støtte lokalt, så vi har en avis, som stadig stiller sine spalter til rådighed for upolitiske artikler af gavnligt og belærende indhold – en avis, der stadig udkommer og omdeles gratis til mange glade læsere hver uge.
 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024