BOGANMELDELSE - Er du i humør til en ’feel-good’ historie om en lille by og dens indbyggere? Så er bogen ’Hvor mænd er mænd og ulve bliver skudt’ noget for dig. Med et god portion humor har forfatter Claus Schjødt skrevet en charmerende historie om en hensygnende by og de folk, som bor der og kæmper for dens overlevelse.
Af Emilie Kildall – Instagram: BookwormKildall
Bogen er udgivet af Politikkens Forlag og handler om den lille, søvnige by Ny Kistrup. Her er 35-årige Frank født og opvokset, og han bor der stadig. Han har aldrig fået en uddannelse, lejer et værelse hos pensionisten Dorita og arbejder som selvstændig have- og gør-det-selv-mand.
Frank ses med Emmi, som har to børn, men da det bliver lidt for seriøst, bryder han forbindelsen. Efterfølgende ankommer hans gamle forelskelse, Sara, til byen, da hun arbejder på et projekt om en nationalpark. Frank er en mand, som ofte taler om at prøve noget nyt, flytte, skifte job eller få sig en rigtig kæreste. Han kan dog ikke helt komme op i omdrejninger, selvom vennen Bjørn skubber godt til.
Den sidste karakter: Ny Kistrup
Ny Kistrup i Midtjylland er næsten en karakter i sig selv, og den er beskrevet flot af Schjødt. I byen ved alle ved hvem hinanden er, kroen er mødestedet og dagligvarebutikken er nedlagt og lavet til genbrugsbutik. Men da der kommer ulve omkring byen, kommer Ny Kistrup på landkortet – på både godt og ondt.
Borgerne i byen føler sig hverken set eller hørt, og da nationalparken skal oprettes og ulvene skånes, får de ordrer fra de højere magter, der bestemmer hvad de skal. De føler sig godt og grundigt trådt på af ‘alle de båtnakker fra København’, som skal bestemme alt. Og hvad stiller man så op?
Det er en skarp historie om udkantsområderne i Danmark, hvor Schjødt sætter fokus på dette via sin hovedperson Frank.
Venskab og fællesskab
Frank har ven- og fællesskaber i de fleste kroge i byen. Venskaber på tværs af generationer er ikke uvante, da alle har en fælles tilknytning til denne lille by. Franks relationer er med til også at gøre historien til en moderne dannelsesrejse i udkantsdanmark for en mand midt i trediverne.
Franks bedste ven Bjørn skubber ham og er med til at få ham ud af fjerene. Jeg vil give Bjørn titlen som Franks ’væbner’; han er den ven, som Frank altid kan regne med og han siger sin mening, gerne tilsat en kæmpe sjat humor eller ironi. Det er skønt at læse! Vi burde alle have en Bjørn i vores liv.
4 ud af 6 stjerner
Jeg manglede dog et større nedslag i historien, som jeg ikke følte, dukkede op. Men på den anden side er eller opleves livet i virkeligheden heller ikke sådan. Schjødt skriver meget veludført og humoristisk – jeg sad og smågrinede for mig selv flere gange. Jeg er fan af karaktererne og de beskrives på en sådan måde, at jeg ikke er i tvivl om, at jeg kunne finde typerne i en hvilken som helst mindre by.
Efter min optik, handler denne bog i særdeleshed om fællesskab og om at kunne klare livet med gode venner ved sin side. Alt skal nok gå i sidste ende, også selvom livet giver dig knubs på vejen. Et aspekt om hvad man ’burde’ når man er midt i trediverne er med til at gøre denne bog relaterbar og hjertevarm på sin helt egen måde.