(Foto Jørn Kildall)
I den lille landsby Sattrup er der sket noget ganske særligt. Det tidligere frysehus og landsbyens lokale bogbyttecentral er blevet forvandlet til en ny, bæredygtig genbrugsbutik. Med varme og entusiasme har byens borgere taget initiativ til at skabe et nyt samlingspunkt, hvor man kan købe, sælge og bytte genbrugsvarer.
Tekst og fotos Jørn Kildall
Linda Thrane Nielsen og Hanne Lander Rasmussen er to af de engagerede ildsjæle bag projektet. De mødte op i Frysehuset nogle minutter før byens indbyggere strømmede til for at se den nye "butik", nyde en kold drik og lidt chips, og ønske hinanden god fredag.
Det er tydeligt, at Linda og Hanne har lagt meget arbejde i at skabe et sted, hvor bæredygtighed og genbrug er i fokus. De fortæller, at ideen har været undervejs længe, men at den endelig kunne realiseres takket være byens opbakning og engagement.
Frysehusets genbrugsbutik er enkelt og brugervenligt opbygget. Man sætter de genstande, man ønsker at sælge eller bytte, i "butikken", og påfører en etiket med pris og telefonnummer. Så tager resten sig selv - et smukt eksempel på tillid og fællesskab i lokalsamfundet.
(Foto Jørn Kildall)
Linda og Hanne understreger, at det er vigtigt, at folk tager ansvar for deres egne varer og holder orden. Man skal selv rydde op efter sine ting, og varer må kun være i butikken i 14 dage. Der skal ikke være tale om en losseplads, men et sted, hvor man med glæde og respekt for miljøet kan udveksle genbrugsvarer.
Frysehuset er ikke kun et sted for handel, men også et socialt samlingspunkt. Byens borgere deler billeder af nye varer og bøger på Facebook og opfordrer hinanden til at komme forbi. Genbrugsbutikken er en varm og indbydende oase, hvor man kan møde venner og naboer, mens man handler bæredygtigt og støtter lokalsamfundet.
Sattrup viser, at det er muligt at tænke nyt og skabe bæredygtige løsninger, der gavner både miljøet og fællesskabet. Frysehusets genbrugsbutik er en inspirerende fortælling om, hvordan varme, empati og samarbejde kan skabe forandring og bringe mennesker tættere sammen.
(Foto Jørn Kildall)