(arkivfoto)
En rundspørge fra Dansk Industri viser, at næsten hver tredje virksomhed i Østjyllands kommuner forgæves har søgt efter en ny medarbejder i det seneste år. I Hedensted, Norddjurs og Skanderborg kommuner er manglen på ny arbejdskraft størst, mens det har været lettere at finde medarbejdere i Odder, Syddjurs og Favrskov kommuner.
Af DI - Dansk Byggeri
Under coronakrisen måtte rigtig mange virksomheder fyre folk. Men knap er krisen ovre før manglen på medarbejdere er udtalt igen – Østjylland er ramt en smule hårdere end resten af landet. Galt ser det ud i Hedensted Kommune, hvor 40 procent af alle virksomheder har søgt forgæves efter nye ansigter i medarbejderstaben, men også i Skanderborg med 37,3 procent og i Norddjurs med 35,4 procent er manglen på medarbejdere over gennemsnittet. Og ifølge Dansk Industri (DI) bliver det næppe bedre foreløbigt.
- Tallene fortæller det tydeligt. Der er virkelig gang i tingene i vores område. Der er f.eks. gang i rigtig mange byggeprojekter, og de her tal er virkelig et råb om hjælp fra virksomhederne. Østjylland står overfor økonomisk vækst efter Corona, men manglen på arbejdskraft står allerede nu som en hindring, siger Michael Ancher, formand for DI Dansk Byggeri Østjylland.
Han opfordrer til politiske reformer, der f.eks. kan skaffe flere danskere ind på erhvervsskolerne, give bedre muligheder for at hente international arbejdskraft eller på anden måde skaffe flere medarbejdere.
- Vi oplever allerede nu virksomheder, som på grund af mangel på arbejdskraft må sige nej til opgaver. Det kommer til at lægge en dæmper på væksten i vores område, og vi må bede politikerne på Christiansborg om at tage det her meget alvorligt, siger Michael Ancher.
Generelt for hele Danmark er det virksomheder i de store byer, som har færrest problemer med at finde medarbejdere – i Østjylland er billedet dog lidt mere broget. Aarhus ligger på 33 procent, Randers på 33,3 procent, Horsens på 28 procent og Silkeborg med 28,4 procent. Norddjurs og Syddjurs er de kommuner i Østjylland, som ofte er defineret som landkommuner. Men hvor Norddjurs ligger højt i andelen af virksomheder, der forgæves har forsøgt at ansætte nye medarbejdere, så ligger Syddjurs med 26,9 procent i den lavere ende. Problemet for begge kommuner er ifølge DI's analyse, at andelen af borgere i den arbejdsdygtige alder falder mere i landkommunerne end i resten af landet. Danmarks landkommuner mister cirka 95.000 i den arbejdsdygtige alder frem til 2045 – de store bykommuner får flere 20-64-årige.
- Virksomhederne i Østjylland og især i landkommunerne bør overveje mulighederne for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, for allerede nu er manglen på medarbejdere stor. Ellers vil problemerne med at tiltrække medarbejdere blive værre og værre i de kommende år, og det vil gå ud over væksten og velfærden i vores område, siger Michael Ancher.
Samlet er det 32 procent af Østjyllands virksomheder, der forgæves har forsøgt at hyre arbejdskraft. På landsplan er det 31,2 procent.