‘Uden skam - Natsværmerne’ er skrevet af Pernille Redder med ide efter Jim Lyngvild. Bogen er andet bind i en forhåbentlig lang serie om familien Hansen i starten af 1900-tallet.
BOGANMELDELSE - En 2’er er altid svær at lave uanset mediet. Kan du måske huske Askepot 2 eller Jaws 2? Nej, vel? Derfor var jeg ualmindelig spændt på, om fortsættelsen til Uden Skam-serien ville leve op til 1’eren. Det er en historie om en skruppelløs og kriminel familie i 1920’ernes København baseret på virkelige historier. Så bliver det altså ikke meget bedre.
Af Emilie Kildall – BookwormKildall
’Uden skam – Natsværmerne’s Familien Hansen består af mor Emilie, far Julius, deres fem børn, med deres respektive ægtefæller og børn, hvoraf Julius er Jim Lyngvilds tipoldefar. Dog er bogens hovedkarakterer de voksne børn Martin og Angelica. I sidste bog slap vi familien Hansen i 1915 efter storebror Martin og lillesøster Angelica blev fængslet grundet falske kuponer på væddeløbsbanen. Det er nu år 1918 og de to søskende er løsladt. Angelica prøver at finde både sig selv og kærligheden, men det er svært som selvstændig kvinde i 1920’erne. Og Martins ukuelighed leder ham igennem både falske pas, spritsmugling og pengefalskneri.
Livet i 1920’erne
Man kan tydeligt mærke, at Redder har sin research i orden. Det er virkelig gennemført og man føler, at man står midt i København i mellemkrigstiden. Man kan se charlestonstilen, de nye automobiler og alle natklubberne for sit indre blik. Derudover er sproget yderst autentisk for den historiske tid. Fraser som “er du med barn?”, “portemonnæ”, “syndikalisterne” og “pensionat” er med til at sætte scenen og forme historien i det rigtige tidsbillede. Hvis en historie minder om ’Peaky Blinders’ eller et kriminelt ’Badehotellet’, så er jeg fuldstændig solgt.
Forskellige perspektiver
Historien skifter glidende og ubesværet primært mellem Angelica og Martins respektive historier, men både mor Emilie, brødrene og betjenten Rantzau hører vi fra. På den måde er man som læser igen klar over, at familien Hansen holder sammen ligegyldigt hvad. Dog med en betjent som ånder dem i nakken, uden at have konkrete beviser. Det er skønt denne gang at få historien fra en udefrakommende.
Cliffhanger
Men skrive, det kan hun altså. Selvom de fleste karakterer i Hansen-klanen er uden for lov og ret, holder man stadig med dem. Som læser er du på den forkerte side af loven uden at føle, at det faktisk er forkert. Vi forlader familien Hansen i 1924 med en vild hændelse, som man kun kan få afslutningen på i bog nummer tre. Jamen Redder, hvor vover du at afslutte bogen med en cliffhanger?
Det med stjernerne
Det er ikke altid nemt at komme godt efter det, når den første bog er god. Men det må jeg give Redder. Ikke blot er hun kommet efter det, men efter min mening er den bedre end den første bog. Sproget er autentisk, karaktererne er veludviklede og scenen er utrolig flot sat. Jeg synes, at Redder har skrevet en 2’er, som uden tvivl levede op til 1’eren. Derfor giver jeg bogen 5 ud af 6 stjerner og jeg kan slet ikke vente til maj 2025, hvor næste bind i serien udkommer.