Året i bøgernes tegn



I den yderst overraskende anledning af, at 2024 lakker mod enden, har jeg prøvet at samle mine tanker om årets bøger, for der har været mange. Det er en blanding af de bøger, jeg har anmeldt her i avisen, men også nogle, som desværre aldrig kom så langt, da jeg også har et fuldtidsarbejde. Undskyld far.

Af Emilie Kildall - BookwormKildall

Året er ved at gå på hæld, og det har rundt omkring i verden budt på lidt af hvert; Vi mistede mange kendte danskere, Donald Trump blev valgt som USA’s præsident, Danmark fik en ny regent efter 52 år, Børsen brændte og der blev afholdt OL i Paris. Jeg vil i stedet kigge indad og tilbage på året i bøgernes og litteraturens tegn, og nævne nogle bøger, som har sat sig fast i min hukommelse i år.

Årets mest krydrede

I sommers stiftede jeg bekendtskab med en, for mig, ny dansk forfatter; L. Sherman, som er et pseudonym for Ulrika Louisa Bjerregaard. Man skulle tro, at denne kvinde havde flere timer i døgnet end os andre danskere, for hun skriver bøger i et væk. Hendes spicy romance ‘Silvercorp - Testamentet’ anmeldte jeg i juni og sikke en bog. Den havde det hele, både kærlighed, intriger, magt, sex og en lykkelig slutning. Den var krydret med enormt meget erotik, som bare var skrevet til ug med kryds og slange. Foruden at skrive bøger, holder L. Sherman også foredrag og forfattersnakke, og hun kan bl.a. opleves på Brædstrup Bibliotek d. 6. februar 2025.

Årets uhyggeligste

Personligt er jeg ikke meget til gys generelt. Men en bog behøver ikke indeholde gys eller store chok for at være uhyggelig. Romanen ‘Carnivora’, som jeg anmeldte i august, er en af disse. Det er en historie om en verden vi kender, men alligevel ikke. Hvordan ville en verden uden slagtedyr eller dyr generelt se ud? I denne verden er en ny menneskeart blevet vores adgang til kød. Hvem er de mennesker, er det etisk korrekt at bruge dem på denne måde og tænk hvis det var sådan i virkeligheden? Sikke et utroligt, uhyggeligt dilemma Caroline Stadsbjerg satte op for mig tilbage i august.

Årets mærkeligste

Nogle gange læser jeg en bog og tænker: ‘Hvad, hvad og hvad?’ En af disse bøger var romanen ‘Dagbog fra et tomrum’ skrevet af japanske Emi Yagi. Den handler om en kvinde, som er træt af at lave alt det praktiske på arbejdspladsen, bare fordi hun er kvinde. Så en dag siger hun, at hun ikke kan hjælpe til mere, da hun er gravid. Problemet er bare, at hun ikke er gravid og hun nu skal spille denne rolle. Denne roman var yderst mærkværdig og jeg kunne ikke helt finde ud af, om jeg kunne lide den eller ej. Japansk litteratur er altså noget helt andet end den jeg er vant til, men jeg elsker at se de forskelle, der er i skrivestilen mellem landene i verden.

Årets bedste bog

Ja, hvordan vælger man så den bedste, når man, som jeg, er oppe på 50+ læste bøger i 2024? Jeg var ret begejstret for den svenske forfatter Simona Ahrnstedts ‘Arvingen’; en romance i det politiske landskab, som havde meget at byde på. En anden kunne være fantasyromanen, som tog bogforummerne med storm; ‘Fourth Wing’ af Rebecca Yarros, som er en fantastisk blanding af magi, drager, kærlighed, venskab, fjender og at finde sig selv. Ydermere er Maren Uthaugs nyeste udgivelse ’88%’ også med i løbet, da jeg aldrig kan stå for en dystopisk eller ”hvad-nu-hvis” bog. Den er efterfølgeren til ’11%’, hvor vi lever i en verden, hvor kvinderne har taget over og mændene er reduceret til avlsdyr. Det var en fantastisk og surrealistisk læseoplevelse.

Årets forfatter

Personligt er der i denne kategori ikke noget at være i tvivl om. Det er og bliver Maren Uthaug. Hun har i alt skrevet 5 romaner, hvoraf jeg læste 2 af dem i år; ‘Hvor der er fugle’ og ‘88 %’. Hun skriver fuldstændig kompromisløst og har en syret hjerne, som er med til at gøre hendes forfatterskab helt unikt. Jeg har haft fornøjelsen af at møde hende 2 gange i år, hvor jeg har fået signeringer. Da jeg var teenager, kunne jeg ikke relatere til, når pigerne i min folkeskoleklasse skreg efter Rasmus Seebach eller Justin Bieber. Det kan jeg så afsløre, at det gør jeg nu, for sådan har jeg det med Uthaug. Jeg er forelsket i alt hun laver.

Hvad med 2025?

Afslutningsvis vil jeg gerne kigge fremad og se på et lille udsnit af de udgivelser og bøger, som jeg glæder mig til. Der er ualmindelig mange på den liste, og skrev jeg om dem alle sammen, skulle jeg have en særudgave af Østbirk Avis (måske ikke en dårlig idé).

I januar udkommer Rebecca Yarros’ afslutning i Empyrian-serien, som tusindvis af læsere verden over glæder sig til. I februar udkommer L. Sherman med en 2’er til sin romancetriologi omhandlende collegestuderende i USA, hvilket kun kan blive godt. I maj udkommer 3’eren i ’Uden Skam’ serien af Pernille Redder og Jim Lyngvild. Jamen altså, sikke et forår vi går i møde!

Derudover skal jeg i gang med flere anmeldereksemplarer, som jeg har været så privilegeret at modtage fra diverse forlag. F.eks. byder året på den dystopiske 2’er; ‘Planet X - Mørket’ fra forlaget Brændpunkt, den historiske roman, som foregår i København i 1870’erne; ‘Ravnen’ fra forlaget Falco og ‘Under Grønlands Himmel’ fra Wadskjær forlag, som bygger på virkelige begivenheder under 2. verdenskrig.

Til allersidst bugner både mit hjemmebibliotek og mit udlån fra Horsens Kommunes Biblioteker, som i skrivende stund er på 18 udlån. Jeg har faktisk slet ikke tid til at arbejde i 2025, men mon ikke jeg, ligegyldigt hvad, får nogle helt fantastiske læseoplevelser, som jeg kan dele med andre?

Jeg ønsker jer alle en boglig jul, samt et udgivelsesrigt nytår. Jeg håber I vil læse med, når jeg anmelder flere bøger i 2025!
 

Lignende artikler

Emilie Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024