
Emilie Kildall med ‘e-pidemic’ i hånden. Emilie var så heldig at møde forfatteren Irene Scharbau på Bogforum i København i 2024 og fik personligt et eksemplar med hjem.
BOGANMELDELSE - Vi har længe fået at vide, at for meget skærmtid kan være skadeligt for både børn og voksne. Men hvad nu, hvis det blev så farligt, at man blev fysisk og psykisk syg af at bruge teknologi? Eller ligefrem kunne risikere at dø? Det er præcis, hvad romanen ‘E-pidemic’ tager flot fat på.
Af Emilie Kildall - BookwormKildall
Halvt danske og halvt kenyanske Vera går i 2.g i gymnasiet. Hun har ganske almindelige udfordringer, som ethvert andet ungt menneske; forelskelse, venner, skænderier, dumme forældre og en idiotisk lillebror. En stor del af Veras liv går også ud på at spille Counter Strike på computeren, ligesom alle i hendes omgangskreds.
En dag falder en klassekammerat sammen midt i undervisningen, og han bliver derfor klassens første ‘dropper’. Pludselig begynder disse ‘drop’ at finde sted flere steder i verden, og Veras forældre, som henholdsvis er journalist og forsker, undersøger det nærmere. En epidemi er nu i udbrud og et drop kan føre til længere sygdomsperioder og i værste tilfælde døden.
Dystopiske elementer
Jeg har i forvejen en kærlighed til genren dystopi og ungdomsromaner, og her bliver de to blandet sammen til en fed historie. Vi er i en verden, som ligner vores egen efter corona-pandemien, og pludselig får vi en ny sundhedskatastrofe at skulle forholde os til. Hvordan vi så gør det, bliver set ud fra en teenagers perspektiv.
Flot skrevet
Selvom forfatter Irene Scharbau ikke selv er teenager, skriver hun med et så overbevisende sprog med ord og vendinger, at man ikke er i tvivl om, at bogen tager udgangspunkt i en teenagers verden. Romanen er næsten skrevet i dagbogsform ud fra Veras eget synspunkt, hvilket fungerer godt.
Man skal være god nok til at bevæge sig i det moderne sprogbrug, for at være helt sikker på, hvad de unge mennesker taler om. Jeg tvivler på, at min egen morfar ville forstå noget som helst. Men hans generation er nok heller ikke målgruppen.
Skærmene overtager
Hele romanen indeholder relaterbare karakterer og gode wow-oplevelser. Den er letlæst og med sine 208 sider ikke særlig lang. Alligevel trækker historien tråde til den hverdag vi lever i. Skærmtid og teknologi styrer vores dagligdag, næsten ligegyldig ens alder. Men tænk nu, hvis det rent faktisk var livsfarligt at bruge så meget tid online?
5 ud af 6 stjerner
‘E-pidemic’ er grundlæggende en historie om, hvordan man som menneske reagerer på forskellige måder på den samme krise. Hvad gør man, hvem snakker man med, og hvordan håndtere man den frygt, der opstår grundet et endnu uudforsket problem? Derudover er den krydret med mødet mellem forskellige kulturer. Scharbau formår at bringe svære og nutidige emner på banen, på en virkelig flot måde; især kultursammenstød, racisme og teknologiens greb i os alle sammen. Derfor giver jeg romanen 5 stjerner; en fremragende og anbefalelsesværdig roman.