Ulykkelig kærlighed fra et andet perspektiv



Forfatteren Lars Bjerregaard Jessen (f. 1966) er uddannet cand.negot og MBA. Han er tidligere kommunikationschef og underviser nu på videregående uddannelser.

BOGANMELDELSE - Hvis du blander ulykkelig kærlighed, eventyrlyst, en trang til at finde sig selv med en voksen mand, får du Lars Bjerregaard Jessens roman ‘Genelsket’. Det er en historie som favner sit publikum bredt og inviterer dig inden for; helt derind, hvor det gør allermest ondt.

Af Emilie Kildall – BookwormKildall

Anders, som er i midt 40’erne, er taget i sommerhus sammen med sine tre teenagebørn. Det er varmt og Anders’ søn skal ud at dykke med nogle venner. Som forælder holder Anders øje med drengene og falder i staver, mens han kigger i det mørke vand. Dette resulterer i en tur tilbage til fortiden og et besøg i sindets hus, som rummer flere etager med forskellige perioder fra Anders’ ungdom og frem til voksenlivet.

Men i nutiden lurer faren, for er drengene okay og har den motorbåd overhovedet set dem og deres bøjer i vandet?

Ensformigt sprog

Jessen har nogle gode og levende beskrivelser i sin roman, dog alt for få efter min mening. Sproget bliver desværre hurtigt for ensformigt, unuanceret og i sådan en skrivestil: “så gjorde han det, så det og derefter det”. Det bliver langtrukken og jeg havde svært ved at fortsætte. Dette gjorde sig også gældende ved kapitlerne. Ét kapitel var på én side, mens et andet var på over 70 sider – så har jeg personligt svært ved at komme videre.

Historien veksler mellem Anders’ fortid og nutid, og det afspejler sproget rigtig fint. Kapitlerne er enten skrevet i nutid eller datid, alt efter hvor Anders’ sind befinder sig. Dette fungerer upåklageligt og er en fed detalje. Jeg plejer ikke at være fan, men her er det så konsekvent, at det virker, og det beskriver, hvor vi er henne i historien; nutiden hvor Anders fortæller, eller fortiden, som Anders kan se for sit indre blik.

Sindets hus

Jessen har skabt et hus i sindet, som har flere etager. Huset kan perspektiveres til menneskers sind; en etage til underbevidstheden, en etage til fortiden, og en etage, som for nu kun en hvid plamage, og endnu ikke udfyldt. Det er et fedt koncept, men jeg ærgrer mig over, at der ikke er mere fokus på det. Det har uden tvivl potentiale, og det var et dejligt twist til en, på nogen områder, typisk hverdagshistorie om at være ung og vokse op.

Først til verdens ende

En stor del af romanen handler om Anders’ rejser, både til USA og en jordomrejse. Han møder mange forskellige mennesker og drøfter sin ulykkelige kærlighed med dem. Det giver ham perspektiv på tilværelsen. Teoretisk er det et godt koncept, da man kan få meget ud af en rejse rundt om jorden. Det minder om noget fra rejseprogrammet ‘Først til verdens ende’, dog fungerer det mindre godt på skrift.

3 ud af 6 stjerner

Jessen har skrevet en historie om et emne, jeg sjældent er stødt på; ulykkelig kærlighed set fra mandens synspunkt. Det er forfriskende og troværdigt, hvordan den første forelskelse kan sætte dybe spor i én uanset køn. Jeg var underholdt under læsningen, men jeg mangler mere varierende sprog og mere til historien, for at stjernerne drysser. Derfor giver jeg ‘Genelsket’ 3 ud af 6 stjerner, da jeg stadig synes, at det var en god historie; en historie om at finde sig selv, coming of age, ulykkelig kærlighed og en rejseskildring.

Lignende artikler

Emilie Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024